Wat kan ik doen als mijn VCA diploma kwijt is?

Wanneer je slaagt voor je VCA examen, ontvang je een officieel en persoonlijk VCA diploma en een ARBO-pas. Die ARBO-pas is handig, want deze kun je altijd bij je dragen. Bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent. Vraagt iemand of je VCA gecertificeerd bent, dan kun je dat met deze pas aantonen. Maar je VCA diploma heeft natuurlijk ook waarde. Voor jezelf, maar misschien ook voor mogelijke werkgevers of opdrachtgevers. Het kan zo zijn dat er naar je VCA diploma gevraagd wordt. Maar wat kun je doen als je VCA diploma kwijt is?Je leest het hier.

Wat kan ik doen als mijn VCA diploma kwijt is?

Misschien heb je na het slagen voor je examen je diploma ergens in een kast opgeborgen. Je VCA diploma is tien jaar lang geldig en de kans is natuurlijk aanwezig dat hij ergens in die tien jaar ergens is beland waar je hem niet meer kunt vinden. Wellicht is hij echt helemaal kwijt. Wat kun je dan doen? Je wilt je diploma kunnen tonen wanneer hierom wordt gevraagd.

 

Is jouw diploma kwijt en vraag jij je af: wat kan ik doen nu mijn VCA diploma kwijt is? Dan luidt het antwoord helaas: niet veel. Althans: het is niet mogelijk om een nieuw diploma te krijgen. Het VCA diploma wordt eenmalig verstrekt. Het is ook niet mogelijk om een kopie op te vragen.

Kan ik dan helemaal niet meer aantonen dat ik een diploma heb?

Wanneer je jouw VCA diploma kwijt bent, heb je gelukkig nog wel je Arbopas. Is deze ook kwijt, dan kun je deze wel opnieuw aanvragen. Je VCA diploma dus niet. Dat betekent echter niet dat je helemaal niet kunt aantonen dat je geen diploma hebt. In het VCA register kan een uittreksel worden aangevraagd dat bewijst dat jij je diploma hebt behaald en tot wanneer dit geldig is.

Een nieuw diploma ontvang je pas weer bij je herexamen

Omdat je VCA diploma tien jaar geldig is, zul je na tien jaar opnieuw examen moeten doen. Pas dan ontvang je weer een nieuw fysiek diploma met hierop de actuele gegevens.

Tip: maak een (digitale) kopie

Wil jij er zeker van zijn dat jij jouw VCA diploma niet kwijtraakt, maak dan direct een (digitale) kopie van je diploma. Zo heb je altijd een back-up die je veilig kunt bewaren. Mocht het zo zijn dat iemand om je diploma vraagt en niet genoegen neemt met de kopie, dan kun je altijd nog het uittreksel uit het register opvragen om te bewijzen dat je echt je diploma hebt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »