Wat is zwachtelen?

Heb je een verrekking of verstuiking opgelopen? Goed zwachtelen is dan het devies. Dat heb je mensen misschien wel eens horen roepen. Maar wat is zwachtelen? De meeste mensen weten wel dat dit te maken heeft met verband. Maar wat het precies is? Het is namelijk niet zomaar verbinden. Wij leggen je het uit.

Wat is zwachtelen precies?

Van origine is zwachtelen een manier van drukverband aanbrengen om oedeem (en enkele andere aandoeningen) tegen te gaan. Door het aanbrengen van een strak drukverband wordt doorbloeding gestimuleerd en wordt voorkomen dat vocht zich op gaat hopen. Zwachtelen wordt echter veel breder toegepast.

 

In de volksmond betekent zwachtelen het aanbrengen van een drukverband om extra steun te bieden na een kwetsuur zoals een verrekking over verstuiking. Je zwachtelt dan ook meestal het gebied rondom de enkels, waar dit soort blessures vaak voorkomen.

 

Zwachtelen kan zowel een oplossing als een tijdelijke oplossing zijn. Wanneer er sprake is van een zware blessure of letsel dat dient te genezen, dan is zwachtelen letterlijk een noodverband. Het kan ervoor zorgen dat je tijdelijk mobiel blijft en je lichaam kunt belasten. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je jouw enkel verstuikt en naar de huisarts moet gaan om je enkel te laten controleren. Goed zwachtelen kan ervoor zorgen dat je – eventueel met ondersteuning – nog even kunt lopen. Let wel: het is absoluut geen wondermiddel. Bij ernstige kwetsuren, zoals een enkelbreuk of gescheurde banden, dient de enkel absoluut niet belast te worden totdat er medische hulp aanwezig is.

Hoe doe je dit precies?

Zoals wij al eerder schreven: zwachtelen is een bepaalde techniek. Het aanbrengen van een drukverband vereist kennis. Zo is het bij zwachtelen bijvoorbeeld cruciaal dat de druk evenredig wordt verdeeld over het gebied waar het verband wordt toegepast. Wil je goed leren zwachtelen? Overweeg dan eens een EHBO cursus of BHV cursus. ARBO centrum heeft locaties door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt. Onze cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 8,8.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou