Wat is steriel verband?

In EHBO koffers zitten vaak voor een groot gedeelte dezelfde artikelen. Bepaalde kwetsuren komen vaak voor. Denk aan schaaf- of vleeswonden veroorzaakt door stoten en vallen.

Bij de behandeling van een wond is het vaak van belang dat dit hygiënisch gebeurt. Een wond moet niet gaan infecteren. Om dit te voorkomen vindt men in een EHBO doos doorgaans niet alleen wondontsmettingsmiddel, maar ook steriel verband. Maar wat is steriel verband?

Wat is steriel verband en waarom wordt het gebruikt?

Steriel verband is een (vaak geweven) verband of gaasje dat kan worden gebruikt om een wond te verbinden. Er zijn vaak diverse afmetingen beschikbaar, zodat zowel kleine als grote wonden effectief verzorgd kunnen worden.

 

Het verband is steriel verpakt. Steriel verpakt wil zeggen dat er geen ziektekiemen, vuil of andere besmettingsbronnen in de verpakking en op het gaasje/verband aanwezig zijn. Met steriel verband is er dus zekerheid dat de wond schoon kan worden behandeld. Daarvoor is het wel zaak om het verband goed te gebruiken.

 

Steriel verband dat uit de verpakking wordt genomen, dient direct aangebracht te worden om te voorkomen dat het alsnog vuil kan worden. Omdat het verband vochtopnemend is, kan het direct op wonden worden aangebracht. Zo kunnen onder andere schaaf- en snijwonden worden verpleegd, maar ook lichte brandwonden.

 

Steriel verband is meestal niet zelfklevend. Het dient op de wond te worden aangebracht en vervolgens dient tape aan te worden gebracht om het verband op zijn plek te houden. Bekijk van tevoren altijd welke formaten steriel verband of steriel gaas in de koffer aanwezig zijn. Kies voor het verband/gaas dat de wond volledig afdekt en ga daarbij voor het kleinste exemplaar waarmee dit kan.

Verband of pleister?

In EHBO koffers zitten ook nog andere producten om wonden mee te behandelen, zoals pleisters of normaal verband. Steriel verband is niet altijd nodig. Het is verstandig om steriel verband te bewaren voor ernstigere, niet-oppervlakkige wonden. Kleinere, oppervlakkige of ondiepe wonden kunnen met water worden gereinigd en vervolgens kan er een wondpleister of normaal verband worden aangebracht.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou