Wat is nou een goede blusdeken?

Het eenvoudige antwoord is: een deken die effectief een brand blust. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Zou dat wel het geval zijn, dan zou elke willekeurige deken als blusdeken kunnen worden gebruikt. Dat is natuurlijk niet zo. Mocht er geen echte blusdeken voorhanden zijn, dan kan er met een andere deken of doek geprobeerd worden om de brand te blussen. Dat zal echter niet altijd lukken. Een kleine, beginnende brand kan met een beetje geluk worden gedoofd door deze uit te slaan met een deken. Er is echter altijd een kans dat de deken zelf vlam vat. Brandwerendheid is dan ook een essentiële eigenschap van een goede blusdeken.

Wat is een goede blusdeken en wat doet deze?

Een goede blusdeken voldoet dus aan een aantal criteria. Een echte blusdeken is vervaardigd uit speciaal materiaal dat voorzien is van een extra brandwerende coating. Dit betekent dat een blusdeken zelf niet vlam zal vatten wanneer deze gebruikt wordt om een persoon of brandend object te blussen.

 

Een blusdeken wordt gebruikt om een brand te laten verstikken. Dit betekent dat de brandhaard wordt afgesloten van zuurstof. Een goede blusdeken is dus niet zuurstofdoorlatend, maar blokkeert de zuurstof juist. Het vuur zal geen zuurstof krijgen en daardoor niet kunnen blijven branden.

 

Een blusdeken pas je toe door deze over een brandend object heen te werpen. Zorg er daarbij voor dat de gehele brandhaard wordt afgedekt. Een persoon blus je door de blusdeken om de persoon heen te wikkelen, uiteraard bij het ledemaat dat in brand staat.

 

Formaat is ook belangrijk bij een goede blusdeken. Een keukenpan die in brand staat, kan vaak geblust worden met een relatief kleine deken. Maar een persoon van wie het hele onderlichaam in brand staat niet. Een goede blusdeken is daarom groot genoeg om zo veel mogelijk branden ermee te kunnen blussen.

Koop een goede blusdeken bij ARBO centrum

In de webshop van ARBO winkel vind je diverse soorten blusdekens, in meerdere formaten en met softcases en hardcases. Dit zijn stuk voor stuk goede blusdekens die ervoor zorgen dat je effectief een brand kunt blussen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.