Wat is het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen zijn niet zomaar veiligheidsschoenen. Er zijn diverse classificaties voor schoenen met diverse eigenschappen. Wat op de ene plek een perfecte veiligheidsschoen is, kan op de andere plek volstrekt nutteloos zijn. Het is daarom ook goed mogelijk dat je wordt verplicht om een bepaalde categorie veiligheidsschoen te dragen, zoals een S2 of S3 veiligheidsschoen. Maar wat is het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen?

Het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen uitgelegd

Voor veiligheidsschoenen bestaan normen die lopen van S1 tot S5. Het getal geeft aan wat voor soort bescherming de veiligheidsschoen biedt. De “standaard” veiligheidsschoenen die veel mensen kennen, zijn de S1 veiligheidsschoenen. Dit zijn de schoenen met een verstevigde neus, in de volksmond ook wel bekend als “stalen neuzen”.

 

Voor wie meer bescherming wil, is er een S2 veiligheidsschoen. Deze veiligheidsschoen is naast een verstevigde neus ook voorzien van een waterafstotende coating en extra maatregelen om de schoen waterdicht te maken. Met S2 veiligheidsschoenen ben je dus beschermd tegen een impact, maar ook tegen vocht.

 

Een S3 veiligheidsschoen is op het oog niet anders dan een S2 veiligheidsschoen. Wat is dan het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen? S3 veiligheidsschoenen beschikken over een extra eigenschap van S1P-schoenen. De S1P-categorie valt tussen S1 en S2 in. Schoenen uit deze categorie hebben een extra tussenzool die beschermt tegen vocht van onderaf. S2 schoenen hebben dit niet, maar S3 veiligheidsschoenen weer wel.

 

Het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen zit ‘m dus in die beschermende tussenzool. S3 veiligheidsschoenen zijn dus eigenlijk een combinatie van S1P en S2 schoenen. Dit maakt dat deze schoenen niet alleen gedragen worden op plekken met een verhoogd risico op val- of stootschade, zoals in de bouw, maar ook in bijvoorbeeld laboratoria en andere plekken waar gewerkt wordt met (schadelijke) vloeistoffen.

Koop je veiligheidsschoenen bij ARBO winkel

Heb je veiligheidsschoenen nodig? Deze koop je eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Wij bieden je zowel veiligheidsschoenen als veiligheidslaarzen. Beide modellen voldoen aan de eisen van categorie S3. Ons advies is ook om altijd voor deze categorie te gaan. S2 en S3 zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen vocht en vloeistof en S3 schoenen/laarzen bieden simpelweg de beste bescherming.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.