Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck?

Een heftruck en een reachtruck: allebei zijn het voertuigen die specifiek ontwikkeld zijn om zware lasten te heffen en te verplaatsen. Ze kunnen ongeveer hetzelfde en zien er ook grotendeels hetzelfde uit. Maar voor beide voertuigen heb je een ander certificaat nodig. En ook kun je duidelijk zien dat er wel bepaalde verschillen zijn. Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck dan concreet?

Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck? Alle verschillen uitgelegd

Technisch gezien zijn heftrucks en reachtrucks andere voertuigen. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten. Maar het feit dat er een heftruck certificaat is en een reachtruck certificaat geeft wel aan dat er wel degelijk verschillen zijn. Het besturen van een heftruck of van een reachtruck werkt dan ook net even verschillend.

De bestuurderspositie

Het eerste dat je merkt wanneer je het rijden met een heftruck en het rijden met een reachtruck vergelijkt, is dat de zitpositie van de bestuurder anders is. Bij een heftruck zit je recht achter de vork, met je blik richting het hefmechanisme. Bij een reachtruck zit je een kwartslag gedraaid. Je hebt dus een ander blikveld. Dit zorgt voor een ander gevoel tijdens het besturen. Nog los van de overige verschillen in besturing.

De achteras

Een reachtruck heeft een enkel wiel op de achteras. Dit wiel is in het midden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de reachtruck een kleine draaicirkel heeft. Je kunt met een reachtruck ook in krappe ruimtes gemakkelijk draaien. Dit maakt hem populair op plekken waar er weinig ruimte is, zoals in magazijnen met nauwe gangpaden.

 

Een heftruck beschikt over twee wielen op de achteras. Deze zijn, net als bij een gewone auto, aan de zijkanten geplaatst. Een heftruck heeft hierdoor niet zo’n kleine draaicirkel als een reachtruck. Daarentegen biedt een heftruck wel weer meer stabiliteit.

Binnen versus binnen en buiten

Met een reachtruck mag alleen binnen worden gereden. Heftrucks die voorzien zijn van luchtbanden, mogen ook buiten en op de openbare weg worden gebruikt. In bedrijven waarbij over eigen terrein van lokatie naar lokatie moet worden gereden, is een heftruck dus altijd de juiste keuze. Dat geldt ook wanneer er stukken over de openbare weg moeten worden gereden. Mits wordt voldaan aan enkele eisen en goedgekeurd, mag een heftruck namelijk ook op de openbare weg rijden.

Contragewicht

Een heftruck heeft aan de achterzijde een contragewicht. Dit gewicht is toegevoegd om het voertuig stabiliteit te bieden en ervoor te zorgen dat deze bij het tillen van een zware lading niet voorover kantelt. Een reachtruck heeft dit contragewicht niet. Door de andere zitpositie en layout van een reachtruck, is de voertuig zelf het tegengewicht.

 

In de basis kan een heftruck hierdoor iets zwaardere ladingen aan dan een reachtruck. Het verschilt echter per model.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.