Wat is fluorvrij blusschuim?

Fluorvrij blusschuim is blusschuim zonder chemische fluorverbinding. Hierdoor is fluorvrij blusschuim biologisch afbreekbaar en minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

Steeds meer brandbestrijders maken gebruik van fluorvrij blusschuim. De verwachting is dat in 2025 fluorhoudend blusschuim wordt verboden.

De voordelen van fluorhoudend blusschuim

Blusschuim met fluor is zeer effectief in brandbestrijding. Vooral bij brandende vloeistoffen. Het dunne waterfilmlaagje zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer kan komen bij het brandend materiaal. Zo verstikt men de brand.

Maar dit blusschuim is wel omstreden. De chemische fluorverbinding namelijk, vergelijkbaar met de antiaanbaklaag van teflon-pannen, wordt niet afgebroken in het milieu.  Fluorhoudend blusschuim is dus zeer slecht voor de natuur en de volksgezondheid.

Werkt fluorvrij blusschuim net zo goed?

Voor kleinere branden is op dit moment goed werkend fluorvrij blusschuim op de markt. Fabrikanten zijn druk bezig met doorontwikkeling van deze milieuvriendelijke variant. Onderzocht wordt of ook voor grotere branden fluorvrij blusschuim geschikt is. Het verschil met fluorhoudend blusschuim is namelijk het ontbreken van het waterfilmlaagje dat zo effectief is bij de brandbestrijding.

Er bestaat op dit moment nog geen universeel fluorvrij blusmiddel. De kwaliteit kan verschillen per fabrikant.

Wat betekent dit in de praktijk?

Fluorvrij blusschuim betekent een andere manier van brandbestrijding. Apparatuur moet worden aangepast, zoals brandblussers en blusinstallaties. Want je kan niet zomaar fluorhoudend blusschuim vervangen door de fluorvrije variant. Dit kan een flinke investering zijn, mede omdat fluorvrije brandblusser op dit moment nog een stuk duurder zijn.

Hoe werkt blussen met fluorvrij blusschuim?

Bij fluorvrij blussen ontstaan schuimbellen. Deze fungeren als een deken. De keuze voor het juiste blusschuim is essentieel voor het effectief blussen van branden of het afdekken van een giftige plas. Brandbestrijders zullen dus goed moeten worden voorbereid en moeten worden ingelicht over normeringen en werkwijze van het juiste blusschuim.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou