Wat is een zijlader?

Een zijlader is ook wel een heftruck die wordt geladen aan de zijkant in plaats van aan de voorkant. Lang niet altijd is er ruimte om de heftruck te keren. Dit kan bijvoorbeeld door beperkte ruimte tussen de stellingen komen. In dat geval is het eenvoudiger om de truck aan de zijkant te laden. Ook kan de zijlader ladingen vervoeren die te zwaar zijn voor de reguliere heftruck. Door te werken met een zijlader heftruck, kan er eenvoudig een zware lading getild worden.

Waar wordt een zijlader heftruck voor gebruikt?

De zijlader wordt vooral gebruikt om goederen in fabrieken, magazijnen en distributiecentra te vervoeren. Ze kunnen niet alleen containers verplaatsen, maar ook kratten en pallets verplaatsen die vooraf aan de zijkant van de heftruck worden geladen. Ook worden de heftrucks met zijlader veel gebruikt voor het lossen van schepen in dokken en havens. Het hoofddoel van de heftruck met zijlader is dus het verplaatsen van goederen.

Wat is het grootste voordeel van een zijlader?

Werk je met een heftruck met zijlader, dan zit de hefinstallatie aan de zijkant. Dit zorgt voor een verlenging van het zwaartepunt. De zijlader heftruck krijgt ondersteuning op alle vier de hoeken. Vanwege deze ondersteuning kan de heftruck met zijlader zwaardere ladingen tillen dan een standaard heftruck. Ook kan de zijlader vanaf de zijkant de truck laden en lossen. Bovendien hoeft er met deze truck niet achteruit gereden te worden om wat te kunnen zien.

Verdere voordelen zijladers

Een zijlader heeft nog diverse andere voordelen. Zo is het ook een voordeel dat ze handig zijn voor het verplaatsen van goederen in ruimtes waar er slechts beperkte ruimte is. Ze zijn stabieler dan standaard heftrucks en kunnen zich gemakkelijker door smalle gangen en deuren manoeuvreren. Bovendien zijn ze uitermate geschikt voor het laden en lossen van lange buizen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou