Wat is een vetblusser?

Een vetblusser is geschikt voor het blussen van branden die ontstaan door hoge temperaturen die worden veroorzaakt in situaties als brandend vet of een vlam in de pan. De vetblusser is uitermate geschikt voor gebruik in de horeca, kantines en bedrijfskeukens.

Maar wat is dan precies een vetblusser?

Een vetblusser produceert schuim waarbij een afsluitende filmlaag ontstaat op bijvoorbeeld brandend vet of brandende olie. Maar het blusschuim van de vetblusser zorgt er ook voor dat de temperatuur van het vet of de olie snel daalt.

Behalve voor zakelijk gebruik is de vetblusser ook geschikt voor privégebruik. Krijg je brand in je barbecue? Met je vetblusser kan deze snel worden geblust. Een vetblusser is niet geschikt voor gasbranden. Hiervoor moet je toch echt een brandklasse C (gasbranden) blusser gebruiken.

Hoe vaak moet een vetblusser worden gekeurd?

In principe gelden bij de vetblusser dezelfde regels als bij een poederblusser.

Afhankelijk van je bedrijf, je sector en de risico’s, moeten brandblussers elke twee jaar gekeurd worden. Is er sprake is van een verhoogd risico op brand? Dan kan het zijn dat de keuring vaker moet plaatsvinden. In principe moeten bedrijven dit zelf aangeven en motiveren in de RI&E.

 

Niet alleen de brandweer kan controleren of de keuring van je brandblussers in orde is. Ook verzekeraars controleren of de keuring volgens de voorschriften heeft plaatsgevonden. En dit is erg belangrijk, want wanneer je blusmiddelen niet gekeurd zijn, kan het zomaar gebeuren  de verzekering niet uitkeert bij een claim op de brandverzekering.

De regels zijn er niet voor niets

Ruim 20% van de brandblussers worden na de keuring afgekeurd. Dat betekent dus dat 20% van de brandblusser het niet (goed) doet wanneer ze nodig zijn. Laat op tijd je vetblusser keuren, want je wilt toch niet het risico lopen dat je vetblusser verzaakt op het moment dat de vlam in de pan schiet.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou