Wat is een rolsteiger?

Bij werkzaamheden aan hogere panden, wordt gebruikgemaakt van steigers. Veel professionals maken hier gebruik van. Denk aan gevelreinigers, glazenwassers, glaszetters en tal van andere beroepen. Steigers zorgen ervoor dat je op hoogte aan gevels kunt werken. Maar wat is een rolsteiger? Is dit een ander soort steiger? Dat is het zeker. Een rolsteiger is een mobiele steiger: een exemplaar dat verplaatst kan worden. Op die manier kan er op verschillende plekken mee worden gewerkt.

Wat is een rolsteiger en hoe werkt die precies?

Een rolsteiger is voorzien van wielen, waarmee deze naar een andere plek kan worden gerold. Uiteraard zijn daar duidelijke regels voor en moet de veiligheid te allen tijde worden gewaarborgd.

 

Rolsteigers zijn handig omdat je hiermee op alle plekken kunt werken, zonder een gigantische steiger op te hoeven bouwen. Een rolsteiger bewijst zijn waarde wanneer er aan een pand op verschillende plekken moet worden gewerkt (niet tegelijk, natuurlijk). Maar ook bij panden met zeer grote gevels.

 

Je hebt in veel gevallen twee keuzes: of steigers opbouwen langs de complete gevel (of het gedeelte waar de werkzaamheden plaatsvinden), of werken met een verplaatsbare steiger. Een rolsteiger is de goedkopere optie. Ook is er veel minder tijd voor nodig om deze op te bouwen en af te breken.

Wie gebruiken rolsteigers?

Rolsteigers worden door tal van professionals gebruikt. Vaak zijn het de kleinere bedrijven die deze gebruiken. Wat is immers het nut van het opbouwen van een grote vaste steiger wanneer je toch niet genoeg mensen hebt om overal tegelijk te werken? Maar los daarvan worden rolsteigers ook in specifieke situaties vaak gebruikt omdat ze gewoon handig zijn:

 

  • Wanneer er op meerdere plekken aan hetzelfde pand moet worden gewerkt
  • Wanneer er veel locaties aan worden gedaan en je niet telkens veel stijgers op- en af wilt bouwen
  • Wanneer de steiger op verschillende momenten door meerdere mensen moet worden gebruikt

Verkrijgbaar in verschillende formaten

Rolsteigers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Variërend van relatief laag tot behoorlijk hoog. Werken op hoogte geldt al vanaf een hoogte van 2,5 meter. Bij werkzaamheden aan gevels moet er dan ook al snel van een steiger gebruik worden gemaakt.

 

Een rolsteiger mag gebruikt worden tot een werkhoogte van 22 meter. Let op: de term “werkhoogte” is van cruciaal belang om twee redenen. De werkhoogte is anders dan de platformhoogte. De platformhoogte is twee meter lager. Die is dus maximaal 20 meter. Staat de steiger op een verhoogde ondergrond, dan moet die hoogte er vanaf worden getrokken. Een rolsteiger op een plateau van vier meter hoog, mag dus maximaal 16 meter hoog zijn. Zo komt de platformhoogte uit op 20 meter en de werkhoogte op 22 meter.

Relevante artikelen voor jou