Wat is een rijkstypekeurmerk?

In Nederland zijn er duidelijke regels om blusapparaten te verkopen of verhandelen.

Één van deze regels is dat een draagbaar blusapparaat (tot 20 kg) verplicht aan het Rijkstypekeurmerk moet voldoen. Dit Rijkstypekeurmerk is een Nederlands kwaliteitslabel. Wanneer een draagbaar blusmiddel dit keurmerk heeft voldoet het aan alle Europese en Nederlandse kwaliteit- en veiligheidsnormen.

 

In het Besluit draagbare blustoestellen 1997, is per wet, vastgelegd waar een draagbaar blusmiddel aan moet voldoen om dit Rijkstypekeur te ontvangen.

 

Aan het Rijkstypekeur kan je zien voor welke brandklasse het brandblusmiddel geschikt is. Dit Rijkstypekeurmerk wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door NCP Certificatie beheerd en uitgegeven.

Hoe herken je het Rijkstypekeurmerk?

Je kunt het Rijkstypekeurmerk herkennen aan het ellips op het etiket van het draagbaar blusapparaat. In Nederland mogen alleen draagbare blusmiddelen verkocht en verhandeld worden met dit keurmerk.

 

Het ellips laat het volgende zien;

 

  • Binnenin het rangnummer.
  • Bovenin het jaartal en de maand van afgifte van de typekeuring. Bijvoorbeeld 19-06 (jaar 2019, maand juni)
  • Links in het ellips de B van “besluit draagbare blustoestellen”.
  • Recht het jaartal van het besluit, 1997.
  • Onderin de letters BZ, welke staan voor “Binnenlandse Zaken”.

 

Let op! Dit Rijkstypekeurmerk is alleen van toepassing op draagbare brandblussers tot 20 kg. Overige blusmiddelen boven die 20 kg hebben dit Rijkstypekeurmerk niet maar moeten wel voldoen aan de Europese Normen, de EN-normen.

Brandblusser met het rijkstypekeurmerk kopen?

Al onze brandblussers hebben vanzelfsprekend het rijkstypekeurmerk. Je kan heel eenvoudig online de brandblussers bij ons bestellen. Wij leveren schuimblussers, poederblussers maar ook CO2 blussers.

Wil je direct een onderhoudscontract afsluiten bij aanschaf van onze brandblussers? Geen probleem, wij keuren de brandblussers al vanaf €9,75 per eenheid. Klik hier voor voor meer informatie over brandblussers onderhoud

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.