Wat is een NEN 3140 tester?

Een NEN 3140 tester is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om de veiligheid van elektrische installaties te controleren. Met de NEN 3140 test je of een elektrisch apparaat veilig kan worden gebruikt. Denk aan problemen met de stroomtoevoer of het elektrische circuit.

Met het blote oog zie je niet altijd waar fouten en/of defecten zitten.  Is een apparaat beschadigd of kapot? Dat kan je met een handmatige inspectie wel vaststellen. Maar lekt er stroom weg, of is er een ander risico op gebied van spanning, of een kabelbreuk? Dit zie je niet tijdens een handmatige inspectie. En dus gebruik je de NEN 3140 tester.

Wat houdt NEN 3140 precies in?

De NEN 3140 is de verzamelnaam van regelgeving met betrekking tot het werken aan elektrische installaties. Concreet betekent de NEN 3140 regelgeving dat iedereen gebruik mag maken van elektrische installaties (tenzij er sprake is van specifieke eisen), maar niet iedereen hieraan mag werken. Iedere werknemer mag de koffieautomaat of de stofzuiger gebruiken. Maar zodra er onderhoud moet worden gedaan, dan wordt het een ander verhaal. Bonen bijvullen mag iedereen, maar werkzaamheden aan apparatuur worden uitsluitend gedaan door iemand met een 3140 certificaat.

Hoe werkt de NEN 3140 tester?

Een NEN 3140 tester meet de isolatieweerstand en de weerstand van de beschermingsleiding. Door dit te meten, kun je nagaan of alles nog naar behoren werkt. En uitsluiten dat er gevaarlijke risico’s aanwezig zijn. Maar ze kunnen meer. Er zijn uitgebreide NEN 3140 testers die waarmee je gegevens kan invoeren, foto’s kan nemen en uploaden, en rapporten kan genereren.

Waarom zijn er verschillende NEN 3140 testers?

Binnen de NEN 3140 kader vallen verschillende apparaten met verschillende technieken, functies, en risico’s. Logisch dus dat al deze verschillende apparaten en installaties op verschillende punten worden getest. Soms is het voldoende om te controleren of de elektrische werking veilig is. Andere apparaten hebben een meer uitgebreide analyse nodig. Er is simpelweg ook wat te kiezen. NEN-keuringen vereisen rapporten. Duurdere NEN 3140 testers kunnen deze zelf opmaken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »