Wat is een nadeel van de poederblusser?

Wie op zoek is naar een goede brandblusser (voor thuisgebruik) moet vaak een keuze maken tussen een schuimblusser of een poederblusser. Wat is de beste blusser om te kiezen? Ons advies is een schuimblusser. Betekent dit dat een poederblusser minder goed brand blust? Zeker niet. Voor thuisgebruik kleven er echter een paar belangrijke nadelen aan een poederblusser. Wat is dan een nadeel van de poederblusser? Je leest het hier.

Wat is het grootste nadeel van de poederblusser?

Elke soort blusser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over de bluscapaciteit van een poederblusser niets dan lof. Ben je op zoek naar een brandblusser die veel verschillende soorten branden uitstekend blust en neem je de nadelen voor lief, dan is een poederblusser een perfecte keuze.

 

Een groot nadeel van de poederblusser is de troep die achterblijft bij het blussen. Het witte poeder is zeer fijn en gaat werkelijk overal in en tussen zitten. Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder. Ook bij meubels en andere huishoudelijke spullen zul je zeer veel moeite moeten doen om alles weer schoon te krijgen.

 

Aan de andere kant geldt: het blussen van een brand heeft natuurlijk prioriteit. En blussen is iets dat een poederblusser uitstekend doet. Zowel gasbranden als vloeistofbranden en vaste branden kunnen hiermee worden geblust.

Zijn er nog meer nadelen bij een poederblusser?

Een poederblusser heeft nog twee nadelen die een (grote) rol kunnen spelen bij thuisgebruik. Een poederblusser blust onder grote druk en laat een grote stofwolk van poeder achter. De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.

Toch een poederblusser kopen

Ondanks de mogelijke nadelen verzeker jij je met een poederblusser wel van een betrouwbaar en krachtig blusmiddel. Wil jij een poederblusser kopen? Dat kan in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou