Wat is een hoogwerker?

Werken op hoogte doe je veelal op een hoogwerker. Wat is een hoogwerker? Dit is een speciaal voertuig dat is ontworpen om veilig op hoogte te kunnen werken, omdat je werkt in een bak. Je kunt eigenlijk niet spreken van “een hoogwerker”, want hoogwerkers zijn er in verschillende soorten. Hier lees je wat een hoogwerker is en welke soorten worden gebruikt.

Het nut van een hoogwerker

Werken op hoogte brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Het maken van een val is één van die risico’s. Door met een goede hoogwerker te werken, en je aan de regels te houden, werk je veilig op hoogte. Een hoogwerker brengt je daar waar je moet komen. Vervolgens kun je veilig werken zonder het risico dat je valt. Je wordt beschermd door de bak waarin je werkt. Met een veiligheidsharnas kun je bovendien gezekerd worden aan de bak van de hoogwerker. Zo is eruit vallen letterlijk onmogelijk. Hoogwerkers worden op diverse plekken gebruikt. Denk aan de bouw, onderhoud, gevelreiniging, maar ook langs de weg.

Welke hoogwerkers zijn er?

Wanneer je gaat kijken naar zaken als besturing en aandrijving, zijn er heel veel verschillende soorten hoogwerkers. Belangrijker is het om te kijken naar de categorieën die worden onderscheiden. Er zijn vier verschillende soorten hoogwerkers:


Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers.


Categorie 1B: Telescoop-/ kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerkers met stempels.


Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.


Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

Alle soorten hoogwerkers hebben dezelfde taak en grotendeels dezelfde werking. Door middel van een bak die op hoogte kan worden gebracht door een mechanisme op de hoogwerker zelf. De manier waarop dit gebeurt, verschilt dus. Net als de bediening hiervan.

Waarom is dit belangrijk? Het is belangrijk omdat elk type hoogwerker zijn eigen certificaat vereist. Je dient in het bezit te zijn van een geldig hoogwerkercertificaat voor het juiste type om hiermee te mogen werken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou