Wat is de VCA checklist?

De volledige naam van VCA is “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. Zoals je al uit de naam af kunt leiden, is het dus een checklist. VCA is veel meer dan dat, maar waar het wel op neerkomt is dat VCA een checklist biedt. Maar wat is de VCA checklist precies? Om dit goed te begrijpen, moeten we even een kleine sprong maken naar eind jaren 80.

Wat de VCA checklist is en hoe deze ontstond

Midden jaren 80 werden in de petrochemie de eerste stappen gezet om te zorgen voor een instrument dat in de gehele sector zou zorgen voor meer veiligheid. De petrochemie had namelijk te kampen met een zeer groot aantal ongelukken. Veel hiervan hadden een zeer ernstige en dikwijls zelfs fatale afloop.

 

Om te zorgen voor minder ongelukken en meer veiligheid, was het van belang om het kennisniveau van organisaties en medewerkers te vergroten. Vooral op de gebieden veiligheid, gezondheid en milieu. Uit dit streven werd uiteindelijk VCA geboren. Hoewel VCA in eerste instantie specifiek ontwikkeld werd voor de petrochemie, zagen ook andere sectoren het succes hiervan en werd VCA, nadat het in 1989 intrede deed in de petrochemie, ook in andere sectoren ingevoerd.

 

Tot op de dag van vandaag gebruikt de petrochemie nog een eigen vorm van VCA. Dit heeft te maken met enkele zeer specifieke gevaren en risico’s die alleen in deze sector spelen. Overige sectoren gebruiken allemaal een zelfde soort VCA. Ongeacht de soort VCA: de VCA checklist maakt hier een cruciaal onderdeel van uit. De VCA checklist is een checklist die organisaties gebruiken om ervoor te zorgen dat zij aan alle belangrijke punten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu denken. Het is de basis voor goed beleid en veilige werkzaamheden.

De VCA checklist sleept altijd een belangrijke rol

De VCA checklist speelt dus altijd een belangrijke rol. Allereerst bij het bepalen van beleid: puntsgewijs en in vaste hoofdstukken behandelt de VCA checklist de belangrijkste onderdelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, zodat bedrijven goed beleid kunnen maken. Vervolgens is de VCA checklist een belangrijk naslagwerk waarop men altijd terug kan vallen. Ten slotte kan de VCA checklist als controlemiddel worden gebruikt. Door bedrijven zelf, maar bijvoorbeeld ook door Inspectie SZW. In het geval van een ongeluk of calamiteit zal de inspectie de VCA checklist gebruiken om te controleren of de organisatie voor goede veiligheid heeft gezorgd.

De lijst krijgt updates

De VCA checklist is nooit klaar. Regelmatig wordt deze voorzien van updates en komen er nieuwe versies uit. Veiligheid staat immers nooit stil en voortschrijdend inzicht leidt tot nieuwe bepalingen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.