Wat is de blussende werking van een brandslanghaspel?

Brandblussers zijn er in diverse soorten. We kennen allemaal de flessen met blusschuim of bluspoeder. Maar natuurlijk ook de grote haspel met lange slang. De brandslanghaspel wordt in veel gebouwen gebruikt. Hij biedt het grootste blusvermogen. Maar wat is de blussende werking van een brandslanghaspel? Een brandslanghaspel werkt “gewoon” met water uit de waterleiding.

Hoe blust een brandslanghaspel?

Water zorgt dus voor de blussende werking van een brandslanghaspel. Omdat deze haspel op de waterleiding is aangesloten, is de hoeveelheid blusmiddel (water dus) onuitputtelijk. Met een brandslanghaspel kun je dus het langst blijven blussen.

 

Dit maakt een brandslanghaspel in veel opzichten het beste blusmiddel. Je weet namelijk zeker dat je blusmiddel nooit opraakt. Je hebt dus altijd genoeg water om een brand te kunnen blussen.

Is dit ook de beste blussende werking?

Of de blussende werking van een brandslanghaspel ook de beste blussende werking is, dat is een andere vraag. Dat hoeft namelijk niet zo te zijn. Wat het beste blusmiddel is, is afhankelijk van de brand. Brandblussers worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Elke categorie staat voor een bepaald type brand. Niet alle blussers zijn geschikt voor alle branden.

 

Water wordt alleen aanbevolen voor het blussen van vaste stoffen. Voor vloeistoffen, metalen, vetten, olie, gassen en elektrische installaties worden andere blusmethoden aangeraden. Blussen met water kan bij die branden vaak zelfs gevaarlijk zijn.

De blussende werking van een brandslanghaspel is uitstekend bij vaste stoffen, maar niet effectief bij andere soorten branden. Vandaar dat je in de meeste gebouwen niet alleen brandslanghaspels tegenkomt, maar ook andere blusmiddelen.

Bestel jouw blusmiddelen bij ARBO winkel

Heb jij een brandslanghaspel en/of andere blusmiddelen nodig? Bezoek dan direct de webshop van ARBO winkel. Je vindt bij ons alle soorten brandblussers. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers leggen je uit wat de verschillen zijn en welke brandblussers bij jou in het bedrijf worden aangeraden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou