Wat doet een keurmeester NEN 3140?

Elektrische installaties moeten NEN 3140 gekeurd worden. Elektrische installaties: dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Volgens de NEN 3140 bepalingen gaat het echter om alle apparatuur en handgereedschappen die werken op laagspanning (230V). Dat is dus heel wat. In veel verschillende bedrijven gaat het dus ook om veel verschillende spullen. Niet iedereen mag een keuring uitvoeren. Dit mag alleen gedaan worden door een keurmeester NEN 3140. Wat doet een keurmeester NEN 3140 precies?

Wat doet een keurmeester NEN 3140?

NEN 3140 is een document waarin is vastgelegd aan welke eisen elektrische installaties dienen te voldoen. Wat doet een keurmeester NEN 3140 hiermee? Een keurmeester NEN 3140 keurt deze installaties aan de hand van de NEN 3140 richtlijnen. Dit betekent dat de keurmeester inspecteert of aan alle eisen uit de bepalingen is voldaan.

 

Blijkt uit de keuring dat een apparaat aan de eisen voldoet? Dan zal de keurmeester NEN 3140 het apparaat goedkeuren. Dit wordt geregistreerd en het apparaat wordt voorzien van een keuringssticker.

 

Wordt het apparaat afgekeurd, dan is er niet direct een man overboord. Je zult altijd eerst in de gelegenheid worden gesteld om het defect of mankement te laten herstellen. Wie mag dit doen? Naast gecertificeerde specialisten mogen NEN 3140 VP gecertificeerde werknemers zelfstandig werken aan elektrische installaties onder laagspanning. Zij mogen dus reparaties uitvoeren indien mogelijk. NEN 3140 VOP gecertificeerde medewerkers mogen dit doen onder begeleiding van een VP-collega.

Wie kan keurmeester NEN 3140 worden?

Een keurmeester NEN 3140 is in veel gevallen van buiten de organisatie afkomstig. Dit hoeft echter niet. Je kunt medewerkers opleiden tot NEN 3140 keurmeester. Of je hiervoor kiest, is aan jou. Sommige organisaties vinden dit handig. Andere bedrijven zijn geen voorstander van het principe van de slager die zijn eigen vlees keurt. Zelf medewerkers opleiden wordt door de meeste bedrijven echter als een groot voordeel gezien. Vooral vanwege beschikbaarheid. Omdat er een keurmeester in het eigen bedrijf aanwezig is, hoef je nooit (te) lang te wachten op een keuring.

 

Mocht je medewerkers op willen leiden tot keurmeester NEN 3140? Dan kun je bij ARBO centrum terecht. Om een NEN 3140 keurmeester cursus te mogen volgen, dien je al in het bezit te zijn van het VOP of VP certificaat. Die basiskennis is nodig om de keurmeester cursus vlot te doorlopen. Er wordt namelijk van uit gegaan dat je al over de nodige basiskennis beschikt op het gebied van elektrische installaties.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »