Wat doet een beheerder brandmeldinstallatie?

Een beheerder brandmeldinstallatie heeft een zeer belangrijke taak. Het is, in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, geen hoofdfunctie. Het is een nevenfunctie waarvoor medewerkers kunnen worden opgeleid. Dit gebeurt middels een cursus waarmee je het BBMI-certificaat kunt behalen. Bedrijven die een brandmeldinstallatie hebben, moeten ook zorgen voor goed beheer. Daarvoor is de beheerder brandmeldinstallatie. Maar wat doet een beheerder brandmeldinstallatie precies?

De taken van een beheerder brandmeldinstallatie

Een beheerder brandmeldinstallatie is verantwoordelijk voor de goede werking van de installatie. Maar niet alleen dat. Beheer bestaat namelijk uit meerdere onderdelen. Daarom kun je hier lezen over de belangrijkste taken.


Onderhoud en meldingen: de beheerder brandmeldinstallatie is verantwoordelijk voor het plannen van onderhoud en het reageren op meldingen. Wanneer het systeem aangeeft dat er een foutmelding is, dan zorgt de beheerder dat deze foutmelding wordt opgelost door de juiste instanties. Ook zorgt de beheerder ervoor dat onderhoud tijdig wordt uitgevoerd.


Een deel van de taken van de beheerder brandmeldinstallatie is administratief. Zo houdt de beheerder een logboek bij waarin (valse) meldingen, storingen en andere bijzonderheden worden gemeld.


Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van de brandmeldinstallatie, is de beheerder degene die dit in goede banen leidt. Hij/zij is verantwoordelijk voor de bediening en de bijbehorende meldingen en handelingen. Ook zet de beheerder de alarmprocedure in gang. Tevens is de beheerder brandmeldinstallatie het eerste aanspreekpunt voor hulpdiensten.

Wie kan beheerder worden?

Iedere medewerker kan beheerder brandmeldinstallatie worden. Het moet in principe wel gaan om een fulltime medewerker die op locatie aanwezig is. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig. Een nevenfunctie als beheerder brandmeldinstallatie is interessant en uitdagend voor iedereen die houdt van verantwoordelijkheid. Je vervult hiermee een belangrijke rol binnen het bedrijf en draagt bij aan de veiligheid van je collega’s.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou