Wat doet een AED als hij hartactiviteit meet?

Dan geeft hij een schok. Klinkt dat raar? Dat is het niet. Om dit te begrijpen, moet je weten wat er bij een hartstilstand precies gebeurt. De term “hartstilstand” is namelijk een beetje verwarrend. In veruit de meeste gevallen staat het hart namelijk niet stil. Het klopt alleen niet op de normale manier. In plaats daarvan is het hart snel en oppervlakkig aan het samentrekken, zonder dat er bloed wordt rondgepompt. Het hart is aan het fibrilleren. AED staat voor “Automatische Elektrische Defibrillator”. Een AED defibrilleert: hij zorgt ervoor dat het hart weer het normale ritme aanneemt.

Er zijn verschillende soorten hartactiviteit

Er zijn verschillende soorten hartactiviteit. Bij een normaal hartritme, of zelfs een verstoord hartritme, zal een AED niets doen. Wanneer er dan een schok zou worden toegediend, is dit levensgevaarlijk. De AED meet het type hartactiviteit en bepaalt dan of er een schok kan worden gegeven.

Wat doet een AED bij inactiviteit van het hart?

Er kan ook sprake zijn van een totale hartstilstand. In dat geval vertoont het hart helemaal geen activiteit meer. Er is dan dus ook geen sprake van fibrilleren. In dat geval kan en zal een AED niets doen. Een AED werkt alleen wanneer het hart niet compleet stilstaat.

Wat moet je doen als de AED geen schok kan geven?

Als de AED geen schok kan geven, is het zaak om direct te beginnen met handmatig reanimeren. Dit doe je door het geven van borstcompressies. De kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft is met een AED vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Dit geldt echter alleen wanneer er nog sprake is van hartactiviteit. Bij een volledig gestopt hart kan een AED niets betekenen, maar kunnen borstcompressies het hart wél weer op gang krijgen.

Koop een AED in de webshop

Met een AED kun je levens redden. Wil jij een AED kopen? Kijk dan in onze webshop. Neem contact met ons op als je advies nodig hebt. Er zijn verschillende soorten AED’s in diverse prijsklassen. Onze medewerkers kunnen je helpen om het ideale exemplaar te vinden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou