Wat betekent veiligheid voor operationeel leidinggevenden?

Hiermee wordt een vorm van VCA bedoeld. VCA is er namelijk in diverse gradaties. Welke VCA je nodig hebt, is afhankelijk van je functie. Voor uitvoerende medewerkers is er VCA Basis. Ben je echter operationeel leidinggevende, dan is dat niet genoeg. Als operationeel leidinggevende heb je extra taken en verantwoordelijkheden. Dat betekent ook dat je te maken kunt krijgen met extra risico’s. Veiligheid voor operationeel leidinggevenden speelt hierop in.

Wat betekent veiligheid voor operationeel leidinggevenden t.o.v VCA basis?

Veiligheid voor operationeel leidinggevenden, ook bekend als VCA VOL, is voor een vrij groot deel gelijk aan VCA basis. Niet voor niets heet die variant “basis”: deze legt het fundament voor goede veiligheid.

 

Als operationeel leidinggevende heb je echter extra verantwoordelijkheden. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en gezondheid, maar moet ook weten hoe je de veiligheid van je team waarborgt. Daar komt extra kennis bij kijken. Veiligheid voor operationeel leidinggevenden is geen handleiding die je vertelt hoe je jouw werk moet uitvoeren, maar biedt kennis die je helpt om je werk zo veilig mogelijk uit te voeren en hier ook bij je team zorg voor te dragen.

Geen leidinggevende functie zonder VCA VOL

Vrijwel alle bedrijven in sectoren waar VCA wordt toegepast, de risicovolle sectoren, verplichten VCA voor hun medewerkers. Dit betekent dat je in principe geen leidinggevende functie uit kunt voeren zonder VCA VOL certificaat. Wil jij stappen maken op de carrièreladder, houd er dan rekening mee dat je op een gegeven moment je VCA VOL zult moeten halen.

 

Je hoeft echter niet te wachten op het moment dat je operationeel leidinggevende wordt. Ook als je dat nog niet bent, kun je jouw VCA VOL behalen.

Hoe behaal je dit certificaat?

Veiligheid voor operationeel leidinggevenden behaal je door examen te doen. Je kunt hiervoor zelfstandig leren, bijvoorbeeld met een VCA boek of e-learning traject.  maar ook een VCA VOL cursus volgen onder leiding van een ervaren docent. De cursisten van ARBO centrum behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. In de cursus, en uiteraard ook op het examen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit
 • Brand en explosie
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

 

Net als Basisveiligheid VCA is ook het VCA VOL certificaat tien jaar geldig.

 

Je hoeft echter niet te wachten op het moment dat je operationeel leidinggevende wordt. Ook als je dat nog niet bent, kun je jouw VCA VOL behalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.