Wat betekenen de verschillende kleuren van veiligheidshelmen?

Ben je weleens op een bouwplaats geweest? Dan is het je vast opgevallen dat er veiligheidshelmen worden gedragen in verschillende kleuren. En dat is niet voor niets. Want hoewel je een veiligheidshelm in eerste instantie draagt voor de veiligheid, zorgt de kleur van de helm ervoor dat je direct kan communiceren met de juiste persoon.


De kleur van de veiligheidshelm geeft namelijk de functie van de drager aan. En dat is heel belangrijk, want zo zie je meteen met wie je te maken hebt. En dat maakt communiceren en veilig werken een stuk gemakkelijker.

Hieronder zetten we de betekenis van de verschillende kleuren voor je op een rijtje.

1.Witte helm 
Een witte veiligheidshelm wordt gedragen door leidinggevenden en specialisten met eindverantwoordelijkheid. Denk hierbij aan ingenieurs en voormannen. Met een witte helm zijn ze direct herkenbaar en kunnen anderen hen benaderen voor vragen.

2.Blauwe helm 
Een blauwe veiligheidshelm wordt gedragen door uitvoerend technisch personeel, zoals elektriciens, timmerlieden en andere technische professionals.

3.Rode helm
Zie je iemand met een rode veiligheidshelm lopen, dan weet je dat hij/zij maar één functie heeft op de bouwplaats. Rode helmen zijn namelijk exclusief voorbehouden aan brandweerlieden.

4.Groene helm
Groene helmen zijn gereserveerd voor veiligheidsofficiers, zoals handhavers en controleurs van de Arbowet.

5.Bruine helm
De veiligheidshelm maakt niet alleen duidelijk wat de functie van de drager is, maar kan ook waarschuwen voor direct gevaar. Een bruine helm wordt gedragen door lassers en medewerkers die werken met hete materialen.

6.Grijze helm
Dan is er tot slot nog de grijze helm. Deze kleur veiligheidshelm wordt altijd gedragen door bezoekers, om duidelijk te maken dat zij geen functie op de bouwplaats uitoefenen. Behalve bezoeker zijn dan.

Veiligheidshelmen laten corresponderen met andere PBM

Je kunt veiligheidshelmen vaak laten corresponderen met andere PBM (persoonlijk beschermingsmiddelen). Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om medewerkers dezelfde kleur veiligheidshesje te laten dragen als de helm. Zo worden medewerkers nog beter zichtbaar en hun functie nog duidelijker.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou