Wanneer moeten medewerkers PBM dragen?

Voor vrijwel alle risicovolle beroepen bestaan er PBM: Persoonlijke Beschermings Middelen. PBM zijn ontworpen om medewerkers hun werk veilig uit te laten voeren. Ze dragen bij aan het reduceren van bedrijfsongevallen. Indien er wel een ongeval plaatsvindt, zorgen PBM er vaak voor dat schade en letsel beperkt blijven. Maar wanneer moeten medewerkers PBM dragen?

Wie dragen er PBM?

De eerste vraag is: wie dragen er eigenlijk PBM? Dat zijn te veel mensen in te veel beroepen om op te noemen. Dat geeft wel aan hoe belangrijk PBM zijn. Van medewerkers in laboratoria tot medewerkers in een houthandel en van hoveniers tot medewerkers op een luchthaven. PBM zijn er onder andere voor ogen, gehoor, gezicht, handen en voeten. Veel van deze beschermingsmiddelen zijn er om lichaamsdelen te beschermen tegen stoffen of een impact. Er zijn echter ook PBM die ontwikkeld zijn met het oog op preventie van ongelukken, zoals een veiligheidsharnas waarmee mensen die op een hoogwerker aan het werk zijn niet uit de bak kunnen vallen.

Wanneer moeten medewerkers PBM dragen?

Maar wanneer moeten medewerkers PBM dragen? Wanneer medewerkers PBM wel en niet moeten dragen, is niet tot in de puntjes vastgelegd. Sterker nog: de wetgever doet een sterk beroep op werkgevers en werknemers. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor medewerkers. Ook zijn zij verplicht om medewerkers van de middelen te voorzien om veilig te kunnen werken, waaronder PBM. Van medewerkers wordt op hun beurt verwacht dat zij weten hoe je veilig dient te werken. Kortom: er wordt een beroep gedaan op gezond verstand.

 

Een belangrijke rol in dit verhaal speelt de RI&E: de Risico Inventarisatie en Evaluatie. In dit verplichte document worden de risico’s beschreven. Een goede RI&E beschrijft dus welke risico’s bij welke werkzaamheden horen en hoe deze risico’s kunnen worden geminimaliseerd met behulp van PBM.

 

Samenvattend kun je zeggen dat medewerkers PBM moeten dragen wanneer zij de werkzaamheden uitvoeren waarop de PBM van toepassing zijn, of wanneer zij zich in de omgeving bevinden waarin deze werkzaamheden worden uitgevoerd.

Koop PBM in de webshop

Ben je op zoek naar goede PBM? Kijk dan in onze webshop van. Hierin vind je alle soorten PBM. Je haalt ze snel en eenvoudig in huis. 

Maandelijks je
kennis updaten?

Relevante artikelen voor jou