Wanneer moet je werkhandschoenen gebruiken?

Werkhandschoenen zijn belangrijk om te dragen tijdens werkzaamheden waarbij de handen gevaar lopen en beschermd moeten worden. Gewone handschoenen, handschoenen die bestemd zijn voor thuisgebruik, bieden onvoldoende bescherming. Welke handschoenen moeten dan wel gedragen worden? En wanneer moet je werkhandschoenen gebruiken? Dit is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. Voor werkzaamheden waarbij gebruikgemaakt dient te worden van handschoenen, is er altijd sprake van een indicatie. Deze indicatie geeft aan welke soort handschoen de gewenste bescherming biedt.

Een zeer belangrijke vorm van bescherming

Handen zijn bijzonder kwetsbaar. Ze worden blootgesteld aan tal van gevaren. Goede bescherming is dan ook geen luxe, maar pure noodzaak. Dat blijkt wel uit cijfers. Letsel aan handen staat steevast in de top van gevolgen van arbeidsongevallen. Dit cijfer zou ongetwijfeld nog veel hoger zijn zonder goede werkhandschoenen. Om het dragen van handschoenen aan te moedigen en medewerkers hieraan te herinneren, is het verstandig om stickers of borden met deze indicatie duidelijk in het zicht te hangen op plekken waar het dragen vereist is.

Verschillende soorten werkhandschoenen

Er zijn verschillende soorten werkhandschoenen verkrijgbaar. Elke soort is ontwikkeld voor een bepaald gebruik. Zo voldoen werkhandschoenen die gedragen worden tijdens het werken met chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen aan andere eisen dan werkhandschoenen die worden gedragen tijdens de bouw of tijdens het werken met machines.

 

Werkhandschoenen worden voorzien van een classificatie op de schaal van 0-5. Het cijfer geeft de mate van bescherming aan. Werkgevers of opdrachtgevers hebben de verantwoordelijkheid om medewerkers te laten weten welk type bescherming nodig is. Het is belangrijk om de juiste werkhandschoenen te dragen. Bescherming tegen chemicaliën werkt namelijk totaal anders dan bescherming tegen scherpe objecten.

Koop werkhandschoenen bij ARBO winkel

Werkhandschoenen bestellen is eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Ook wanneer het niet verplicht is om handschoenen te dragen, is het natuurlijk mogelijk om met een goed paar handschoenen de handen te beschermen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou