Wanneer moet je een veiligheidshelm dragen?

Het hoofd is niet alleen een van de kwetsbaarste delen van je lichaam, maar ook een van de delen waarbij de gevolgen van letsel vaak het grootst zijn. Eenvoudig gezegd: letsel aan je hoofd wil je niet oplopen. Er zijn veel werkomgevingen waarin je een verhoogd risico loopt op hoofdletsel. Het dragen van een veiligheidshelm is dan de eenvoudigste en meest doeltreffende oplossing. Maar wanneer moet je een veiligheidshelm dragen? In dit artikel gaan wij hier op in.

Wanneer moet je een veiligheidshelm dragen?

Er is geen zeer strak en vastomlijnd kader dat aangeeft wanneer je een veiligheidshelm moet dragen. Het dragen van een veiligheidshelm is verplicht in omgevingen waarin sprake is van een (verhoogd) risico op hoofdletsel door valschade. In veel gevallen zal hier geen discussie over zijn. Zo zal iedereen begrijpen dat op een bouwlocatie of in een magazijn hiervan sprake is en dat er daarom een veiligheidshelm gedragen moet worden.

 

Wanneer er sprake is van een verhoogd risico is dus deels zelf om aan (beheerders van) locaties te bepalen. Het kan echter ook zo zijn dat verzekeraars of derden die bij de locatie en/of de werkzaamheden betrokken zijn, het dragen van een veiligheidshelm verplichten.

Waarom zou je risico nemen

De vraag die altijd gesteld kan worden wanneer het gaat om het dragen van een veiligheidshelm is: waarom zou je risico nemen? Wanneer je vermoedt dat zo’n helm nodig is, heb je eigenlijk al antwoord op de vraag of je een veiligheidshelm moet dragen. Bij twijfel geldt uiteraard dat het verstandig is om wellicht iets te voorzichtig te zijn dan om risico te nemen.

Let goed op de omgeving

Let goed op de omgeving wanneer je deze bezoekt. Hetzij als medewerker, hetzij als gast. In welke hoedanigheid je ook aanwezig bent: als er een verplichting geldt tot het dragen van veiligheidshelmen, dan geldt deze verplichting voor alle aanwezigen.

Schaf de juiste veiligheidshelm aan

Veiligheidshelmen zijn leverbaar in verschillende categorieën. Ga daarom ook altijd na welke categorie veiligheidshelm verplicht is op locatie. In onze webshop kun je de juiste veiligheidshelm aanschaffen. Ook vind je hierin tal van andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.