Wanneer moet je een veiligheidsbril vervangen?

Een veiligheidsbril is in veel beroepen en bij veel werkzaamheden een onmisbaar persoonlijk beschermingsmiddel. De bril beschermt één van de belangrijkste en kwetsbare delen van het lichaam: de ogen. Schade aan de ogen is vaak onherstelbaar en dus is het dragen van een goede veiligheidsbril van cruciaal belang. Maar wanneer moet je een veiligheidsbril vervangen? Ook zo’n bril heeft immers niet het eeuwige leven.

Wanneer moet je een veiligheidsbril vervangen? Uiteraard bij zichtbare schade

Het eenvoudigste antwoord op de vraag “wanneer moet je een veiligheidsbril vervangen?” is: wanneer je zichtbare schade constateert. Is de schade zichtbaar, dan weet je zeker dat optimale bescherming door de bril niet langer gegarandeerd kan worden.

Vervangen nadat de bril bescherming heeft moeten bieden

Een veiligheidsbril biedt altijd bescherming op het moment dat deze gedragen wordt. Dit is echter passieve bescherming. Soms moet de bril “actief” beschermen: bijvoorbeeld wanneer er een splinter tegenaan komt of hij in aanraking komt met een gevaarlijke stof. Na zo’n actieve bescherming is het verstandig om de bril te vervangen. Je weet immers nooit welke (onzichtbare) schade is ontstaan.

Wanneer de technische levensduur is verstreken

Producenten van veiligheidsbrillen zijn verplicht om elke bril een technische levensduur mee te geven. Wanneer deze technische levensduur is verstreken, kan een optimale bescherming door de veiligheidsbril niet meer gegarandeerd worden. Daarom moet elke veiligheidsbril na het verstrijken van die levensduur worden vervangen. De technische levensduur wordt bij aankoop opgegeven. Hetzij in instructies/documentatie, hetzij op de bril zelf. Houd deze datum altijd goed in de gaten en vervang de bril tijdig.

Nieuwe veiligheidsbrillen bestellen bij ARBO winkel

Ben je toe aan een nieuwe veiligheidsbril? In de webshop van ARBO winkel kun je diverse veiligheidsbrillen bestellen. Ook op sterkte. Neem nooit het risico door te werken met een bril die mogelijk niet meer goed beschermt. Vervang op tijd. Het vergt slechts een kleine investering.

Maandelijks je
kennis updaten?

Relevante artikelen voor jou