Wanneer moet ik een veiligheidsbril dragen?

Je ogen zijn kwetsbaar, misschien wel het meest kwetsbare deel van je lichaam. En schade aan je ogen kan enorme gevolgen hebben. Dat varieert van oppervlakkig letsel zoals een vuiltje tot zeer ernstig. Ernstige schade kan je oplopen door een zuurverbranding, stralingsletsel door lassen of een scherp voorwerp in je oog. In het ergste geval kan je zelfs blind worden of een oog kwijtraken. Wanneer moet je een veiligheidsbril dragen?

Situaties waarin je een veiligheidsbril draagt

Wanneer je een veiligheidsbril moet dragen, staat als het goed is aangegeven. Door middel van waarschuwingspictogrammen. Een veiligheidsbril dragen doe je al snel. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Oogletsel ontstaat niet alleen door roekeloosheid of onvoorzichtigheid.  Vaak is het gewoon pech. Een kleine splinter die ongemerkt ergens vanaf spat, een vloeistof die per ongeluk wordt gemorst. Een kleine oorzaak kan grote gevolgen hebben. En op z’n minst klachten veroorzaken als irritatie en pijn.

Draag daarom altijd een veiligheidsbril in situaties waar je risico loopt op letsel aan je ogen. En doe dit niet alleen omdat het verplicht is. Maar maak er een gewoonte van. Dus ook wanneer het niet expliciet is aangegeven. En ook als je thuis aan het klussen gaat.

Welke veiligheidsbril draag je?

Bij zagen en slijpen heb je risico op rondvliegende deeltjes. Zoals een metaalsplinter. Die wil je niet in je ogen krijgen. Daarom draag je een veiligheidsbril die je ogen niet alleen goed beschermt, maar ook alle hoeken afsluit. Rondvliegende deeltje komen niet alleen van voren.

Sluit je alle hoeken af, dan kan er condens ontstaan. Ook niet ongevaarlijk.  Kies daarom voor een ruimzichtbril. Een ruimzichtbril zorgt voor een ruim zicht rondom. En dat is belangrijk als je werk doet met hoog risico.

Een goede ruimzichtbril heeft ventilatieopeningen. Dankzij deze openingen beslaat de bril niet, ook niet bij hoge luchtvochtigheid of zweten. Alle openingen zijn goed afgedekt. Geen kans dus dat splinters en andere rondvliegende deeltjes bij je ogen kunnen komen.

Gelaatsbescherming

Soms is een veiligheidsbril niet voldoende en kies je voor gelaatsbescherming.  Gelaats- of gezichtsbescherming, beschermt je hele gezicht en wordt voornamelijk gebruikt bij het werken met hogedrukreinigers of in de zorg.  Ben je lasser? Dan werk je met hoge temperaturen, gevaarlijk materiaal en zeer fel licht. Draag bij het lassen altijd een laskap of lasmasker. Deze beschermt je tegen bovengenoemde risico’s. Maar ook tegen vonken en vlamcontact.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou