Wanneer moet een veiligheidshelm vervangen worden?

Hoe vaak een veiligheidshelm moet worden vervangen, is van twee factoren afhankelijk: het materiaal en het gebruik. 

 

De meeste veiligheidshelmen worden tussen drie en vijf jaar vervangen. Bij  helmen van polyethyleen is het advies deze na drie jaar te vervangen. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA), moeten na uiterlijk vijf jaar vervangen worden.

 

Er zijn verschillende veiligheidshelmen van diverse materialen. Voor alle deze materialen geldt dat ze in de loop der jaren wat van hun oorspronkelijke stevigheid en bescherming verliezen. 

 

Dit gebeurt bij normaal gebruik, onder andere door invloed van temperatuur en UV-straling. Het risico hierbij is dat sommige materialen minder sterk worden en andere materialen uitharden. Met als resultaat broze materialen. In alle gevallen biedt een broze en minder sterke veiligheidshelm  minder bescherming. En dat is toch wel de belangrijkste functie van een veiligheidshelm. 

 

Heeft de veiligheidshelm schade opgelopen? Vervang deze dan meteen. Ook als de levensduur nog niet verstreken is. Heeft er een incident plaatsgevonden, waarbij de veiligheidshelm bescherming heeft geboden? Vervang deze dan onmiddellijk. Ook als er geen sprake is van visuele schade, kan de binnenkant wel schade hebben opgelopen. 

 

Weet je niet zeker of er iets met een helm is gebeurd? Bij twijfel raden wij aan altijd te vervangen. Het vergt slechts een kleine investering en je veiligheid en die van medewerkers is uiteraard van cruciaal belang.

Hoe weet ik of mijn helm nog meekan?

Heb je bij ARBO winkel een veiligheidshelm aangeschaft? Dan ben je uitgebreid geïnformeerd over het materiaal en de te verwachten levensduur.

 

Liever een uitgebreid overzicht? In onderstaande tabel hebben we nog even voor je op een rijtje gezet wat de geldigheid is van de verschillende soorten veiligheidshelmen.

 

Materiaal

Verwachte levensduur

Polyethyleen (PE)

Drie jaar

ABS-polymeriaat (ABS)

Vijf jaar

Polyamide (PA)

Vijf jaar

Polycarbonaat (PC)

Vijf jaar

Textielfenol

Tussen vijf en tien jaar

Glasvezelpolyester

Tussen vijf en tien jaar

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.