Wanneer moet een brandblusser worden gekeurd?

Op een brandblusser moet je altijd kunnen rekenen. Na verloop van tijd kan deze defecten gaan vertonen, gaan slijten of kan simpelweg niet meer gegarandeerd worden dat de blusser nog goed werkt. Daarom moet een brandblusser worden gekeurd. Maar wanneer? Om maar direct met de deur in huis te vallen: alleen bedrijven zijn verplicht om brandblussers te laten keuren. Particulieren (nog) niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor particulieren wel heel verstandig is om dit te doen. Hier lees je wanneer brandblussers moeten worden gekeurd.

Wanneer moet een brandblusser worden gekeurd in het bedrijf?

Wanneer een brandblusser moet worden gekeurd is een vraag die vaak wordt gesteld. Dat is best logisch, want er is op dit gebied een beetje onduidelijkheid. Nog niet zo lang geleden was er meer duidelijkheid. De regelgeving voor het keuren van brandblussers is wat versoepeld en daarmee wat onduidelijk geworden. Wat vaststaat is dat elk bedrijf verplicht is om brandblussers te laten keuren. Maar wanneer precies, is van een aantal zaken afhankelijk.

Wanneer een brandblusser moet worden gekeurd, is grotendeels afhankelijk van het risico op brand. Dit kan dus sterk verschillen per bedrijf. In bedrijven met een laag of normaal risico op brand moet een brandblusser in principe elke twee jaar worden gekeurd. Vroeger was dit vaker, maar de verplichting is nu iets versoepeld om bedrijven wat minder te belasten.

Is er sprake van een verhoogd risico op brand, dan moet een brandblusser vaker worden gekeurd. Deels wordt daarbij een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Je bent als bedrijf verantwoordelijk om te zorgen voor voldoende veiligheid. Je zult als bedrijf in de RI&E (risico inventarisatie & evaluatie) moeten motiveren hoe vaak je brandblussers laat keuren en aantonen dat dit vaak genoeg is. Elke twee jaar brandblussers laten keuren in bijvoorbeeld een houthandel, chemische fabriek of restaurant zal niet voldoende zijn.

Wie mag keuren?

Je dient dus in het bezit te zijn van goedgekeurde brandblussers. Niet elke partij mag zomaar keuren. Alleen officieel gecertificeerde bedrijven mogen een keuring uitvoeren. Alleen een keuring door een gecertificeerde instantie is dus geldig. ARBO centrum is gecertificeerd om jouw blussers te keuren. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou