Wanneer kan een hoogwerker omvallen?

Dat werken op een hoogwerker in veel opzichten meer risico’s met zich meebrengt dan werken op de grond, is duidelijk. Eén van de ergste dingen die bij het werken met een hoogwerker kunnen gebeuren, is een hoogwerker die omvalt. Wanneer kan een hoogwerker omvallen? Dat kan eigenlijk alleen gebeuren wanneer de hoogwerker niet goed wordt gebruikt of wanneer er onzorgvuldig mee om wordt gegaan. Vaak wanneer dit gebeurt, is het niet eens een kwestie van bewuste onzorgvuldigheid. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Daarom is het zaak om altijd op te letten en zorgvuldig te werk te gaan wanneer je met een hoogwerker werkt.

Wanneer kan een hoogwerker omvallen? Hier moet je op letten

Een hoogwerker kan om diverse redenen omvallen, al is de kans dat dit gebeurt uiterst klein. Sommige oorzaken liggen voor de hand. Is er bijvoorbeeld sprake van extreem weer, dan mag de hoogwerker niet worden gebruikt. Een storm kan er in het uiterste geval voor zorgen dat een hoogwerker omvalt.

 

Wanneer een hoogwerker omvalt, heeft dat vrijwel altijd te maken met omgevingsfactoren of verkeerd gebruik, en niet zo zeer met een ondeugdelijke hoogwerker. Helaas komen (dodelijke) ongelukken met een hoogwerker met enige regelmaat voor. In al die gevallen wordt natuurlijk onderzoek gedaan naar de aanleiding. De meest voorkomende oorzaken van een omgevallen hoogwerker zijn:

 

  • Een te steile helling
  • Een verzakkende bodem
  • Verkeerd geplaatste stabilisatoren of poten
  • Zware overbelasting

 

In een enkel geval ligt pure pech hieraan ten grondslag. Denk aan een verzakkende bodem die je niet had kunnen voorzien. In de overige gevallen gaat het helaas vaak om onvoorzichtigheid, onkunde of het nemen van onaanvaardbare risico’s.

Daarom is een hoogwerker certificaat verplicht

Om te mogen werken met een hoogwerker, dien je aan te kunnen tonen dat je capabel bent. Dat doe je door jouw hoogwerker certificaat te behalen. Met dit certificaat toon je aan dat je goed bent opgeleid en over de noodzakelijke kennis beschikt om de hoogwerker veilig te bedienen. Wil jij jouw hoogwerker certificaat behalen? Schrijf je dan in voor een hoogwerker cursus van ARBO centrum.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.