Wanneer is PBM verplicht?

In veel beroepen wordt gebruikgemaakt van PBM: persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit kan van alles zijn. Soms wordt een enkel PBM gedragen of gebruikt, soms gaat het om meerdere PBM of zeer specifieke middelen. Alleen: zijn deze verplicht? En zo ja: wanneer is PBM verplicht? Dat lees je hier. Daarbij willen wij ook vermelden dat het absoluut aan te raden is om PBM te gebruiken wanneer dit niet verplicht is. Je wordt er nooit slechter van en in veiligheid kun je nooit teveel investeren.

Wat zijn PBM nu precies?

Bij PBM kun je denken aan veel verschillende kledingstukken en hulpmiddelen. Denk aan bescherming voor je gehoor (oorkappen of oordoppen), oogbescherming (veiligheidsbril, laskap), werkhandschoenen, werkschoenen, maar ook bijvoorbeeld valbeveiliging wanneer je werkt op hoogte. Welke PBM voor jou geschikt zijn, hangt af van je beroep en werkzaamheden.

Maar wanneer is het dragen van PBM nu verplicht?

PBM zijn de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar vooral ook voor de werkgever. De werkgever dient een inschatting te maken van de risico’s. In de Arbowet artikel 3b staat dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers te voorzien van PBM. Dit moeten de juiste PBM zijn. Voor iedere medewerker moet er een passende oplossing worden geboden. Dit betekent niet alleen dat er geïnvesteerd moet worden in het juiste type beschermingsmiddel, maar ook bijvoorbeeld dat er voor iedereen een juiste maat is.

Wat als er niet aan deze eis wordt voldaan?

Wanneer PBM verplicht zijn en de werkgever niet aan deze verplichting voldoet, blijft deze in gebreke. Je hebt dan als medewerker absoluut het recht om dit te melden en stappen te nemen om PBM af te dwingen. Ga nooit aan het werk wanneer de veiligheid niet goed geregeld is.

 

Wanneer de werkgever aan de verplichtingen voldoet, dien je als medewerker ook je verantwoordelijkheid te nemen. Worden er PBM ter beschikking gesteld? Maak hier dan ook gebruik van. Doe je dit niet, dan neem je onverantwoorde risico’s.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.