Wanneer is EHBO verplicht?

Eerste Hulp Bij Ongelukken, ofwel EHBO. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar is een EHBO’er verplicht in jouw organisatie? Aan het einde van dit artikel heb jij hier je antwoord op. 

Hoe was dit vroeger geregeld?

Vroeger was in ieder bedrijf een EHBO’er verplicht. Dit eindigde in 1994. Toen is de Arbowet aangepast. Hier kwam naar voren dat ieder bedrijf minimaal 1 BHV’er nodig heeft. Een BHV’er wordt opgeleid om de eerste levensreddende handelingen te kunnen uitvoeren. Hierdoor is het voor veel bedrijven niet meer verplicht om een EHBO’er te hebben. Toch zijn er wel uitzonderingen. 

RI&E

Of een EHBO’er verplicht is bij jou in het bedrijf staat vermeld in de RI&EBij elk bedrijf met personeel (Meer dan 40 uur) is een RI&E verplicht. Hier wordt ingegaan op risico’s binnen jouw bedrijf. Ook gaat een RI&E in op het gevaar van ongelukken. Stel je voor, in jouw bedrijf is een verhoogd risico op ongelukken. Om dit risico te verkleinen moet er dus iemand zijn die een EHBO-diploma heeft. Dus: Wanneer in jouw RI&E beschreven staat dat er een verhoogde kans op ongelukken is, dan is een EHBO’er verplicht. 

EHBO’ers en Evenementen

Ga jij een evenement organiseren? Ook dan zijn EHBO’ers verplicht. Wanneer je evenement organiseert moet je ook een vergunning aanvragen, Bij het aanvragen van deze vergunningen moet er ook een EHBO-plan ingediend worden. In het EHBO-plan staat hoe je de EHBO geregeld hebt. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je per 750 personen minimaal 1 EHBO’er moet hebben. Ook is het vaak verplicht om een EHBO-post te hebben.  Deze EHBO-post moet ook aan een aantal dingen voldoen. Zo moet er minimaal stromend water zijn en een goedgekeurde EHBO koffer. 

Iedere gemeente gaat net wat anders om met evenementen. Soms worden er meer EHBO’ers verplicht gesteld of zijn andere materialen in de EHBO-post verplicht.

EHBO’ers in specifieke branches

Ook in specifieke branches zijn EHBO’ers verplicht. De wet schrijft bijvoorbeeld voor dat op iedere kinderopvanglocatie minimaal 1 volwassene aanwezig moet zijn met een kinder-EHBO certificaat. Ook als je bijvoorbeeld een trainingscentrum met een zwembad hebt, is het verplicht dat er minimaal 1 EHBO’er aanwezig is. Veel bedrijven vallen niet in een branche waar EHBO verplicht is. Toch benieuwd of Een EHBO’er binnen jouw bedrijf verplicht is? Neem contact op met jouw brancheorganisatie, zij kunnen jou vertellen of in dit het geval is. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.