Wanneer gebruik je markeringstape?

We hebben er tijdens de coronapandemie allemaal mee te maken gehad: markeringstape. In openbare gebouwen, in winkels, in de binnenstad. Overal werd markeringstape gebruikt om aan te geven hoe en waar we veilig konden lopen.

Maar wanneer gebruik je markeringstape nog meer? Dat kan zijn voor looppaden, veiligheidsroutes of routes voor logistiek.

Waar gebruik je markeringstape?

In het algemeen wordt markeringstape vooral gebruikt in werkplaatsen en magazijnen. De markeringslijnen duiden de routes aan die in het magazijn moeten worden gevolgd. Zo is duidelijk waar je kan lopen, waar je kan rijden met bijvoorbeeld de heftruck en waar je de pallets moet neerzetten.

Er zijn twee soorten markeringstape

Eenkleurige markeringstape
Eenkleurige markeringstape wordt gebruikt voor het afbakenen van zones en verkeerswegen. Dat kan zijn voor voetgangers en bestuurders.

Markering met eenkleurig tape moet goed zichtbaar zijn, dus in een kleur die contrasteert met de kleur van de vloer en met een minimale breedte van 5 cm. Welke kleur heeft de markeringstape? Daar zijn geen officiële afspraken over gemaakt. Maar in het algemeen gebruik je gele tape om voetgangerszones aan te geven.

In magazijnen kan de tape geel, wit of blauw zijn. Maar denk erom dat er een eenheid is. Het lijkt misschien leuk om variëteit aan te brengen. Maar voor de veiligheid en herkenbaarheid is dit geen goed idee.

Tweekleurige markeringstape
Je gebruikt tweekleurige markeringstape als je wilt aangeven dat er een obstakel of gevaarlijke zone wordt betreden. Anders dan bij markering met eenkleurig tape zijn hier wel vaste afspraken gemaakt over de kleur van het tape.

Geel/zwart markeringstape:

  • Met geel/zwart markeringstape geef je obstakels aan die permanent aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het draaibereik van een deur, of waar een laadkade zich precies bevindt.

 

Rood/wit markeringstape:

  • Met rood/wit markeringstape geeft je obstakels, al dan niet tijdelijk, en gevaarlijke plekken aan. De kleur rood/wit is universeel.
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.