Wanneer gebruik je markeerlint?

Wanneer gebruik je een verkeerskegel? Dat is een goede vraag. Er is eigenlijk niet echt een kant-en-klaar antwoord op deze vraag. Dat komt omdat er niet echt harde regels zijn voor het gebruik van verkeerskegels. Je gebruikt verkeerskegels om situaties veiliger te maken en om onveilige situaties te voorkomen.

Verkeerskegels versus verkeerslint

Verkeerskegels kunnen worden gebruikt om gebieden (wegen) af te zetten of om doorgangen te creëren. Dat kan ook worden gedaan met verkeerslint. Verkeerskegels hebben ten opzichte van lint een groot voordeel en dat is dat ze nergens aan vast gemaakt hoeven te worden. Verkeerskegels kunnen ook op het midden van de weg worden gebruikt. Bijvoorbeeld om beschadigd wegdek mee af te bakenen. Ook kunnen kegels eenvoudig verplaatst worden. Dus wanneer gebruik je een verkeerskegel? Eén van de mogelijke antwoorden is: in situaties waarin het niet mogelijk is om lint te gebruiken.

Wat kun je doen met verkeerskegels?

Meer concreet: wat kun je doen met verkeerskegels? Ze zijn veelzijdig en kunnen dan ook in veel situaties worden gebruikt. Een aantal voorbeelden.

 

  • Het afbakenen van gevaar. Denk aan een grote beschadiging in het wegdek. Door kegels te plaatsen maak je duidelijk dat er een gevaarlijke plek is waar mensen omheen moeten gaan.
  • Het afsluiten van wegen. Wanneer een weg of rijbaan tijdelijk niet toegankelijk is, dan deze worden afgesloten met behulp van kegels.
  • Ruimte creëren. Moet er ergens aan of langs de weg worden gewerkt, dan kan een gebied met verkeerskegels vrij worden gehouden.
  • Het creëren van een tijdelijke rijbaan. Door aan beide kanten verkeerskegels te plaatsen kan bijvoorbeeld een tijdelijke rijstrook worden gemaakt.
  • Waarschuwen voor gevaar. Verkeerskegels kunnen in het zicht worden geplaatst om aan te geven dat weggebruikers alert moeten zijn en dat er een gevaarlijke situatie aankomt. Denk aan een ongeval verderop, of wegwerkzaamheden.
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou