Wanneer gaat een rookmelder af?

Wanneer er brand is, uiteraard. Maar verschillende rookmelders kunnen op verschillende momenten afgaan. Dat heeft te maken met de manier waarop zij rook detecteren. In dit artikel leggen wij je uit op welke manieren rookmelders rook detecteren en wanneer ze vervolgens af gaan.

Wanneer gaat een rookmelder af? Zorg eerst voor de juiste positie

Wil je dat een rookmelder betrouwbaar is en op het juiste moment af gaat (dus zodra er rook wordt gedetecteerd om je zo snel mogelijk te kunnen waarschuwen), dan is de plaatsing van de rookmelder cruciaal. Rook stijgt op. Daarom is het belangrijk om de rookmelder hoog op een centrale plek te plaatsen, bijvoorbeeld in de centrale hal.

Plaats je de rookmelder te laag, dan is de kans aanwezig dat rook niet wordt opgemerkt, vooral wanneer de brand op een wat hogere plek ontstaat. Dit zorgt uiteraard voor een zeer gevaarlijke situatie.

Hoe rookmelders brand detecteren

De meeste rookmelders beschikken over een optische sensor. Zij “zien” dus rook ontstaan. Uiteraard kunnen deze melders ook perfect in het donker kijken. De melders kijken namelijk met behulp van infrarood licht. Zo zien ze zelfs eerder rook dan dat mensen dit met het blote oog kunnen.

 

Sommige rookmelders zijn hittemelders. Technisch gezien zijn dit dus geen rookmelders. Zij houden de temperatuur in de gaten en slaan alarm wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde uitkomt. In sommige omgevingen kan het zo zijn dat rook wellicht niet direct verspreid, maar dat door het vuur de temperatuur wel toeneemt. Wat een goede keuze is, is dus afhankelijk van de omgeving. Een combinatie van een optische rookmelder en een hittemelder is natuurlijk het veiligst.

Gaat de melder onterecht af?

Dan kan het zijn dat deze vervuild is en per ongeluk geactiveerd wordt door bijvoorbeeld stof. Maak de rookmelder dan ook met enige regelmaat goed schoon.

Schaf je rookmelder aan in onze webshop

Wil jij snel en eenvoudig een rookmelder in huis halen? Bestel dan je rookmelder in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou