Waarom heb je VCA nodig?

Een VCA-diploma is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Zij bevinden zich regelmatig in gevaarlijke situaties. Het doel van een VCA is dan ook om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Een bedrijfsongeval zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te geven aan de werkomgeving. Maar waarom is het VCA-diploma nou zo belangrijk?

Veilig werken

Wanneer je beschikt over een VCA-diploma geef je aan dat jij de veiligheid op de werkvloer voorop hebt staan. Met het diploma word je bewust van de gevaren en hoe je hier mee om moet gaan. Ook laat je zien dat je de veiligheidseisen kent en bewust bent van de risico’s. Dit biedt extra garanties aan de opdrachtgever. Omdat het VCA-diploma telkens maar een vaste periode geldig is, is het bedrijf altijd op de hoogte van de meest actuele en relevante veiligheidsregels. 

Verplicht

Een VCA-diploma wordt op een groeiend aantal bouwlocaties verplicht gesteld.  Vanaf 1 januari 2016 is een VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) diploma zelfs verplicht geworden op alle bouwlocaties. Met een VCA-diploma je aantonen dat er aan verplichtingen vanuit de Arbowet worden voldaan. 

Ongevallen voorkomen

Het laatste waar je op zit te wachten is een bedrijfsongeval. De bouw is een branche waarin veel gevaarlijke situaties voor kunnen komen. Zo wordt er vaak op grote hoogte gewerkt, zoals op kranen, stellingen en daken. Hierdoor krijg je te maken met valgevaar. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals valbeveiliging kunnen dit soort ongelukken voorkomen. Ook met de machines kunnen er ongevallen gebeuren. Het is dus zeer belangrijk om gevaren te herkennen en te kunnen werken volgens de correcte regelgeving. Met een VCA-diploma ben je bewust van deze gevaren en risico’s. 

 

Wist je dat wij naast VCA-opleidingen geven ook RI&E’s schrijven? Wil je compleet veilig te werk gaan en bewust worden van alle gevaren en risico’s? Laat dan een RI&E schrijven voor jouw werkomgeving. Zo wordt je 100% bewust van alle gevaren en kom je er achter hoe je deze kunt voorkomen/verminderen. Zo garandeer je extra veiligheid voor de medewerkers. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »