Waarom EHBO cursus volgen?

Omdat met op tijd reanimeren je het leven van iemand kunt redden en kunt voorkomen dat iemand blijvend hersenletsel oploopt. Alleen al daarom is EHBO zo belangrijk dat eigenlijk iedereen een EHBO cursus zou moeten volgen. Maar een EHBO cursus volg je om nog veel meer redenen. Het is namelijk echt niet alleen levensreddend handelen dat aan bod komt. Ook een eenvoudige wond verbinden of weten wat je moet doen wanneer iemand een enkel verzwikt heeft, of een vinger heeft verband, zijn zaken die je leert op een EHBO cursus.

Waarom een EHBO cursus volgen? Lees dit praktijkvoorbeeld

Het onderstaande praktijkvoorbeeld wijst uit waarom een EHBO cursus volgen letterlijk van levensbelang kan zijn. De namen van de personen in kwestie zijn geanonimiseerd.

 

Q. 34 jaar oud, wordt wakker naast haar partner P., een sportieve vent van 36. Ze hoort een raar geluid: het is P. die snakt naar adem. Het bed is nat door zijn urine. Q. controleert zijn luchtwegen en belt 112 terwijl ze naar beneden rent om de buurvrouw W. te halen, wetende dat die thuis en wakker was en ook kan reanimeren.

 

De buurvrouw vertelt hoe het eraan toe ging: “Langzaam werd P. grijs en stopte met ademhalen. Ik wist meteen dat ik moest reanimeren. Ik heb samen met Q. P.  van het bed getild en plat op de grond gelegd. De centralist van 112 heeft ons er doorheen geloodst. Nadenken? Daar kwam ik niet aan toe. Ik ben getraind in het reanimeren, heb diverse keren een EHBO en BHV cursus gedaan. Ik weet niet of ik het gekund had zonder die trainingen. Mijn emoties en paniek moesten aan de kant, mijn focus was: op de borst duwen, adem inblazen, checken of er iets gebeurde, en vervolgens herhalen. We zijn doorgegaan met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers er waren en het van ons overnamen. In de ambulance heeft P. nog twee hartstilstanden gehad maar hebben ze hem weer kunnen reanimeren. Na een zenuwslopende week in het ziekenhuis wisten we eindelijk wat er aan de hand was met P. Hij heeft het Syndroom van Brugada.”

 

Q. laat weten dat de kennis van haar buurvrouw het leven van haar – inmiddels – man heeft gered. “We zijn nu 7 jaar verder, inmiddels getrouwd en hebben twee fantastische kinderen. P. functioneert prima met een s-ICD die geplaatst is.”

 

Een beter voorbeeld dan dit verhaal kun je niet hebben als antwoord op de vraag waarom je een EHBO cursus zou moeten volgen. Wat zou er in dit geval gebeurd zijn wanneer de buurvrouw geen kennis van EHBO had gehad?

 

Deze casus toont aan hoe ontzettend belangrijk EHBO kan zijn. Daarbij wil je ook niet afhankelijk zijn van anderen: zelf een EHBO cursus volgen, is dus altijd een zinvolle investering.

Volg een EHBO cursus bij ARBO centrum

ARBO centrum geeft levensreddende cursussen zoals EHBO, Reanimatie en BHV. Laat je inspireren door het waargebeurde verhaal van Q. en P. en schrijf je nu in. We hebben ook een cursuslocatie bij jou in de buurt!

Maandelijks je
kennis updaten?

Relevante artikelen voor jou