Waar vind je een AED?

Een AED is een draagbare defibrillator. Je kunt daarmee stroomstoten geven aan iemand wiens hart het niet meer (goed) doet. Waar vind je een AED?

 

Een publieke AED is voor iedereen toegankelijk die het apparaat wil gebruiken om iemand te redden. Ze hangen meestal aan een muur of wand, in een kastje, soms afgesloten door middel van een pincode. Je kunt ze vinden op verschillende plaatsen, vaak staat bij de ingang aangegeven of er een AED aanwezig is en waar. Kijk eens om je heen, dan zie je er vast eentje hangen bij je supermarkt, dokter of zomaar ergens aan de muur.

TIP: Bel 112 voor een AED, je red een leven ermee!

Als je 112 belt krijg je te horen waar een AED bij jou in de buurt hangt op dat moment. Er is geen openbaar overzicht van waar alle AED’s zijn. Dat is bewust zo geregeld. Het risico bestaat dat je als hulpverlener anders eerst op zoek gaat naar een AED in de buurt. Dit terwijl het echt noodzakelijk is dat je 112 belt. Mocht een omstander die bij je staat er eentje weten, kun je eventueel die al wel op weg sturen. De centralist van 112 heb je echter hard nodig, ten eerste voor de exacte locatie van de AED en ten tweede om eventueel de pincode te geven om het kastje waar de AED in zit open te maken. Daarnaast word je begeleid in alles wat je nu moet gaan doen.

Waar vind je een AED in jouw woonwijk?

Steeds meer komen er ook AED’s in de woonwijk ter beschikking. Vaak is dat naar aanleiding van een gezamenlijke inspanning van de wijkbewoners. Als je bedenkt dat je maar een paar minuten, maximaal 6, hebt om de bloedcirculatie weer op gang te krijgen zodat de hersenen het kunnen overleven, kun je uitrekenen waar er AED’s in jouw wijk moet komen.

 

Op zoek naar een AED voor je bedrijf of thuis? Onze adviseurs helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou