Waar moeten PBM aan voldoen?

In het kader van veiligheid kunnen werknemers tal van PBM dragen. “PBM” staat voor “persoonlijke beschermingsmiddelen”. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar je zult begrijpen dat juist bij iets als persoonlijke beschermingsmiddelen kwaliteit van cruciaal belang is. PBM die niet aan de juiste eisen voldoen, zorgen slechts voor schijnveiligheid of beperkte bescherming. Maar waar moeten PBM aan voldoen?

Waar moeten PBM aan voldoen? De eisen

PBM zijn middelen die gedragen of vastgehouden worden om te zorgen voor zo goed mogelijke bescherming. Alle PBM die je bij ARBO winkel kunt kopen, voldoen aan de eisen die hieraan worden gesteld. Het zijn dus stuk voor stuk goedgekeurde beschermingsmiddelen. Maar wat houdt dit precies in?

 

Voordat een PBM wordt goedgekeurd en verkocht mag worden, dient te worden vastgesteld dat het middel aan enkele belangrijke eisen voldoet. PBM voorkomen en beperken ontzettend veel letsel. Dan is het wel van cruciaal belang dat men op deze beschermingsmiddelen moet kunnen vertrouwen. Niet alleen is dat belangrijk in geval van een calamiteit; je werkt ook een stuk zekerder wanneer je weet dat je op je PBM kunt bouwen.

 

De eerste eisen waar PBM mee te maken krijgen, zijn de Europese wet- en regelgeving. In Europese regelgeving zijn diverse standaarden vastgelegd die ervoor zorgen dat alle PBM aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Is het beschermingsmiddel in strijd met de Europese wet- of regelgeving, dan zal het product niet worden toegelaten op de markt.

 

Diverse landen hebben daarnaast nog aanvullende eisen en protocollen. Zo voert in Nederland de SZW een hygiëne-inspectie uit om vast te stellen of de PBM voldoen aan de hygiënische eisen en of deze de hygiëne tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden niet in het geding brengen. Elk nieuw op de markt gebrachte PBM moet een test- en toelatingsprocedure volgen.

PBM kopen bij ARBO winkel

Bij ARBO winkel koop je dus persoonlijke beschermingsmiddelen die aan alle Europese en nationale eisen en regels voldoen. In de webshop kun je onder andere hoofdbescherming, gehoorbescherming, werkhandschoenen, veiligheidsbrillen, veiligheidsschoenen en valbescherming aanschaffen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou