Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen?

Op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen is in veel beroepen en op veel plekken een veiligheidsbril onmisbaar. Ogen zijn zeer kwetsbaar en dienen dus vaak te worden beschermd. Een veiligheidsbril is hiervoor de oplossing. Maar is elke veiligheidsbril voldoende? Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen? In deze blog vertellen wij meer over de standaarden en eisen.

Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen? De basisvereisten

Waar een veiligheidsbril aan moet voldoen, is deels afhankelijk van het type bril en hoe deze gebruikt wordt. Zo zijn veiligheidsbrillen voor lassers bijvoorbeeld anders dan die voor laboranten. Voor alle veiligheidsbrillen geldt echter een bepaalde standaard. Deze standaard is vastgelegd in de Basisnorm EN 166.

 

Een veiligheidsbril mag het zicht natuurlijk niet (zo min mogelijk) aantasten. Dit betekent dat het glas van een veiligheidsbril neutraal moet zijn. Er mogen op geen enkele wijze vervormingen of andere afwijkingen boven een bepaalde marge optreden. Ook moet een veiligheidsbril vuurbestendig zijn, beschermen tegen UV-straling, een bepaalde impact kunnen weerstaan en zijn er regels omtrent veroudering. Het zichtgedeelte dient minimale afmetingen te hebben. Voor specifieke brillen worden veel van deze regels aangevuld of aangescherpt.

Veiligheidsbril van ARBO winkel

ARBO winkel verkoopt diverse veiligheidsbrillen. Alle brillen voldoen vanzelfsprekend aan de minimale vereisten. Naast standaard veiligheidsbrillen, kan men in onze winkel en webshop ook terecht voor ruimzichtbrillen of veiligheidsbrillen op sterkte. Er is keuze uit diverse modellen tegen scherpe prijzen. Een goede veiligheidsbril biedt naast een optimale bescherming ook een vlotte uitstraling.

Houd de omgeving veilig: wijs op verplicht gebruik

Wanneer het gebruik van een veiligheidsbril verplicht is, is het goed om de omgeving hierop te wijzen. Zo kunnen er stickers/pictogrammen opgehangen worden op locaties waar het dragen van een veiligheidsbril verplicht is. Het dragen hiervan is op sommige plekken niet alleen verplicht voor medewerkers, maar ook voor bezoekers. Ook deze stickers/pictogrammen kunnen worden gekocht bij ARBO winkel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.