Waar moet een rolsteiger aan voldoen?

Het zal je niet verbazen dat er duidelijke eisen zijn. Rolsteigers kunnen een behoorlijke hoogte bereiken én zijn verrijdbaar. Qua veiligheid moet je dus rekening houden met alles wat geldt voor reguliere steigers, plus nog enkele andere eisen.

Waar moet een rolsteiger aan voldoen? De afmetingen

Een van de belangrijkste eisen waar een rolsteiger aan moet voldoen, zijn eisen op het gebied van afmetingen.

 

Een rolsteiger mag, afhankelijk van de breedte maximaal 22 of maximaal 14 meter hoog zijn. Er zijn twee gestandaardiseerde breedtes voor rolsteigers. Op de smalle variant mag één persoon werken, op de brede variant maximaal twee personen. De maximale werkhoogte is dus 22 (brede variant) of 14 (smalle variant) meter.

 

Daarmee ben je er nog niet. De maximale steigerhoogte is namelijk 2 meter lager: maximaal 20 of 12 meter. Dit is dus de hoogte tot waar de rolsteiger mag worden opgebouwd. Echter: daarbij moet je ook rekening houden met de hoogte waarop de steiger staat. Staat de rolsteiger boven grondniveau ten opzichte van het gebouw? Dan moet je deze hoogte er nog af trekken. Staat de steiger op een verhoging van 2 meter, dan mag hij dus maximaal 18 of 10 meter hoog zijn.

Waar moet een rolsteiger aan voldoen qua opbouw?

Niet alleen het werken op een rolsteiger brengt risico’s met zich mee: ook het opbouwen hiervan is niet vrij van risico’s. Daarom moet er tijdens het opbouwen van de platforms gebruik worden gemaakt van tijdelijke heupleuningen zodat er geen val gemaakt kan worden.

Het verankeren van rolsteigers

Omdat rolsteigers kunnen rollen, is het cruciaal dat zij stevig vast staan op de locatie waar zij nodig zijn. Of ze nu in gebruik zijn of niet. De wielen van de rolsteiger kunnen geblokkeerd worden. Dat is echter niet in alle omstandigheden voldoende. Vanaf windkracht 6 moet de rolsteiger verankerd worden. Dit geldt voor brede steigers vanaf een platformhoogte van 5,5 meter en bij smalle steigers vanaf een platformhoogte van 3,5 meter.

Goedgekeurde rolsteigers

Het spreekt voor zich dat er alleen gewerkt mag worden met een goedgekeurde steiger die aan alle eisen voldoet. Steigerfabrikanten zijn verplicht om aan te geven aan welke eisen zij voldoen. Werk alleen met steigers die voldoen aan de Nederlandse eisen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.