Waar moet een blusdeken hangen?

Wanneer iemand in brand staat, is er geen seconde te verliezen. De beste manier om iemand te blussen, is met behulp van een blusdeken. Een blusdeken verstikt het vuur. Doordat de zuurstoftoevoer wordt afgesloten, zal het vuur doven. Iemand in een blusdeken wikkelen, is een effectieve en veilige manier om een persoon die in brand staat te doven. Maar dan moet de blusdeken natuurlijk wel snel voor handen zijn. Waar moet een blusdeken hangen?

Waar moet een blusdeken hangen?

Omdat tijd een cruciale factor is bij brand, is het belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van blusdekens. Je kunt deze wel opbergen in een kast, maar alleen wanneer je zeker weet dat deze kast te allen tijde goed bereikbaar is en snel geopend kan worden. Ook moet je er dan voor zorgen dat de blusdeken goed zichtbaar is, zodat je deze direct kunt pakken.

 

Het is daarom misschien verstandiger om een blusdeken op te hangen. Maar waar moet een blusdeken hangen? Zorg er in elk geval voor dat er blusdekens hangen in elke ruimte waar sprake is van brandgevaar. Daarnaast, of als alternatief, kun je blusdekens hangen bij de reguliere brandblussers. Dit is handig, want de locatie van de brandblussers is als het goed is iedereen bekend.

 

Een brandblusser bevindt zich echter vaak op centrale plekken, zoals in een gang. Dit omdat een brand overal kan ontstaan. Een persoon die vlam vat, gebeurt meestal in de directe aanwezigheid van vuur. Hang een blusdeken dan bij voorkeur ook op bij een plek waar met vuur gewerkt wordt. Zo weet je zeker dat er geen kostbare tijd verloren gaat wanneer je iemand moet blussen. Een paar seconden kunnen namelijk al een groot verschil uitmaken.

Hoe werkt een blusdeken precies?

Een blusdeken werkt eenvoudig. De deken is gemaakt van brandwerend materiaal en voorzien van een extra brandwerende coating. Er is dus geen risico dat de deken zelf vlam vat. Wikkel de persoon die in brand staat in, of omwikkel het lichaamsdeel dat in brand staat om het vuur snel te doven.

Blusdekens aanschaffen?

Wil je blusdekens aanschaffen? Kijk dan in de webshop van ARBO winkel. Wij verkopen meerdere blusdekens met diverse specificaties en verpakkingen. Er zit dus altijd een ideaal exemplaar tussen. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou