Waar hang ik mijn rookmelder?

Een rookmelder voor bedrijven is verplicht. Voor particulieren is het gebruik van een rookmelder absoluut aan te raden. Bovendien wordt een rookmelder door verzekeraars vaak verplicht gesteld. Met een rookmelder wordt elk pand veiliger. Een goede plaatsing is echter ook van belang. Een belangrijke vraag is dan ook: waar hang ik mijn rookmelder?

Waar hang ik mijn rookmelder in huis?

Gebruik je thuis een rookmelder, dan is het belangrijk dat deze op de best mogelijke plaats komt te hangen. In de meeste huishoudens hangt namelijk maar één melder. Deze melder moet op alle plekken in huis rook kunnen detecteren. Om de juiste plek te bepalen, is het belangrijk om te weten hoe rook zich ontwikkelt. Rook en hitte stijgen op. Daarom is het cruciaal om de rookmelder op een hooggelegen punt in de woning te installeren. Installeer je de melder te laag en ontstaat op een hogere plek brand, dan loop je het risico dat de rookmelder deze niet kan detecteren.

 

Ook dient de rookmelder op een centrale plek van de woning te hangen, omdat rook uiteindelijk altijd daar terecht zou komen. Boven de trapopgang is daarom een uitstekende plek. In een appartement kun je bijvoorbeeld kiezen voor de hal, vlakbij de woonkamer.

Overweeg meerdere rookmelders

Het is absoluut verstandig om meerdere rookmelders te installeren. Zeker wanneer je woning beschikt over meerdere verdiepingen of veel verschillende vertrekken. Overweeg bijvoorbeeld om rookmelders te plaatsen op strategische plekken, zoals in de woonkamer, keuken en op de overloop boven.

Waar hang ik mijn rookmelder in het bedrijf?

Ook in bedrijven moet een rookmelder hoog op een centraal punt geplaatst worden. Bijvoorbeeld aan het plafond in de centrale hal. Tevens dienen in bedrijven in alle ruimtes waar sprake is van brandgevaar brandmelders geplaatst te worden. Ook daar natuurlijk op een hoge plek met voldoende vrije ruimte.

Koop je rookmelders bij ARBO centrum

Koop rookmelders eenvoudig online in de webwinkel van ARBO centrum. Wij verkopen diverse soorten voor thuisgebruik en gebruik in het bedrijf.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou