VCA, wat is dat?

Je hebt ongetwijfeld wel eens een busje voorbij zien rijden waarop de term “VCA*” of “VCA**” vermeld stond, of iemand horen zeggen dat hij/zij voor zijn/haar werk het VCA certificaat heeft behaald. Maar VCA, wat is dat? Wij leggen het je hierbij uit.

Wat is VCA? Een cruciaal veiligheidsinstrument

VCA is een zeer bekende term, maar niet in alle sectoren en branches. VCA is namelijk specifiek bedoeld voor risicovolle sectoren. Mensen met een kantoorbaan of werkzaam in een beroep waarbij er vrijwel geen sprake is van een risico op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu zullen misschien nog nooit met VCA in aanraking zijn geweest, of hebben misschien zelfs nog helemaal nooit van deze term gehoord.

 

VCA is een cruciaal veiligheidsinstrument dat eind jaren 80 tot stand kwam. Het was in eerste instantie bedoeld als een middel om te zorgen voor minder bedrijfsongevallen en meer veiligheid in de petrochemie. Toen andere sectoren echter zagen dat dit werkte, besloten zij ook om VCA in te voeren. Inmiddels wordt VCA in tientallen sectoren gebruikt.

 

VCA is dan ook een overkoepelend instrument. Het is niet gebonden aan een bepaald beroep of een specifieke sector. VCA kent een redelijk algemeen, maar vrij diepgaand karakter op het gebied van veiligheid. VCA is geen werkinstructie of regelgeving die bepaalt hoe mensen hun werk moeten doen. Wat het is, is een uitgebreide kennis set op het gebied van veiligheid en risico’s bij het uitvoeren van werkzaamheden. 

 

Om je VCA certificaat te behalen, dien je examen te doen. Wanneer je slaagt voor het examen, heb je aangetoond over goede kennis te beschikken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, zodat je jouw werk met zo min mogelijk risico’s uit kunt voeren. Dit helpt bij het terugdringen van arbeidsongevallen.

Waar zorgt VCA voor?

Wie VCA gecertificeerd is, is beter in staat om risico’s te signaleren en werkzaamheden uit te voeren op een wijze die met het oog op veiligheid, gezondheid en milieu verantwoord is. Dankzij goede kennis leren medewerkers op een andere wijze kijken naar hun werk. Ze zullen zich bewuster zijn van de risico’s.

 

VCA (wat staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) is er in drie verschillende varianten: VCA basis (voor uitvoerende medewerkers), VCA VOL (voor leidinggevende medewerkers) en VIL VCU (voor intercedenten).

 

Ook bedrijven dienen zich VCA te laten certificeren: VCA* voor onderaannemers (“aannemer” wordt hier gebruikt in de brede zin van het woord) en VCA** voor hoofdaannemers.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.