VCA**: VCA voor hoofdaannemers

Bij elke klus, project of opdracht is er een hoofdaannemer: een partij die hoofdverantwoordelijk is. Het spreekt voor zich dat deze partij aan bepaalde eisen dient te voldoen. De opdrachtgever wil natuurlijk in zee gaan met een kundige partij. Niet alleen dat: als hoofdaannemer moet je ook veilig kunnen werken. Daarom is er VCA**: VCA voor hoofdaannemers. Elk bedrijf dat als hoofdaannemer wordt ingeschakeld dient in het bezit te zijn van het VCA** certificaat.

 

Waarom? Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Allereerst zal vrijwel elke opdrachtgever in een branche waarin VCA de norm vormt hierom vragen. Zonder VCA** certificering ben je als hoofdaannemer dus vrijwel kansloos om goede opdrachten binnen te halen. Ten tweede is het zo dat je moet kunnen aantonen over voldoende kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu te beschikken. VCA** voor hoofdaannemers is de alom erkende manier om dit te doen. Zo kan Inspectie SZW om het certificaat vragen in geval van een ongeluk of calamiteit.

Wat houdt VCA** voor hoofdaannemers precies in?

VCA kwam eind jaren 80 tot stand. In eerste instantie werd VCA alleen toegepast in de petrochemie, een sector waarin veel ongelukken gebeurden. VCA was bedacht om de veiligheid te vergroten. Al snel werd het opgepakt door andere sectoren. Anno nu vormt VCA in tientallen sectoren de norm.

 

VCA is er voor bedrijven en medewerkers. Zo dienen medewerkers voor het uitvoeren van hun werkzaamheden in het bezit te zijn van een passend certificaat (VCA basis voor uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor leidinggevende medewerkers). Maar bedrijven hebben uiteraard ook verantwoordelijkheid. Elk bedrijf dient te zorgen voor zo veilig mogelijke werkomstandigheden. Hiertoe zijn zij wettelijk verplicht.

 

Hoofdaannemers die VCA** gecertificeerd zijn, kunnen hiermee aantonen aan de wettelijke verplichting te voldoen. Ze hebben bewezen over de noodzakelijke kennis te beschikken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Hoofdaannemers en onderaannemers

Wanneer je als hoofdaannemer een onderaannemer inschakelt, dient ook deze in het bezit te zijn van een VCA certificering. Speciaal voor onderaannemers is er VCA*. Hoofdaannemers dienen zich dus VCA** te certificeren. Dit geldt ook voor ZZP’ers die als hoofdaannemer worden ingeschakeld.

Bedrijven met meer dan 35 werknemers dienen altijd een VCA** certificering te hebben, ook als zij alleen maar als onderaannemer worden ingeschakeld.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »