VCA in funderingswerken

Werken aan funderingen brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Het zijn zware werkzaamheden, waarbij ook nog eens zwaar materieel wordt gebruikt. Vaak zijn de bouwplaatsen waar funderingswerken plaatsvinden zeer druk. Op allerlei plekken zijn werkzaamheden in gang die kunnen zorgen voor grote schade wanneer zij verkeerd of onzorgvuldig worden uitgevoerd. Hoe zorgt men er nu voor dat alle werkzaamheden veilig en capabel worden uitgevoerd? VCA in funderingswerken is onmisbaar. Het zorgt voor goede kennis en bewustzijn van risico’s voor alle betrokkenen. Voor werkgevers en medewerkers.

VCA in funderingswerken voor bedrijven

VCA in funderingswerken geeft bedrijven de handvatten om te zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor medewerkers. Want ga er maar aan staan: medewerkers werken vaak diep in de grond, met gevaren van instorten of overstromingen op de loer. Om nog maar te zwijgen over het gevaar van alle voertuigen en machines die worden gebruikt. De wet verplicht werkgevers om zorg te dragen voor zo veilig mogelijke werkomstandigheden voor hun medewerkers en zich als goed werkgever op te stellen. Dat kan voor bedrijven in funderingswerken een behoorlijke uitdaging vormen. VCA is ontstaan mede als hulp voor bedrijven in risicovolle sectoren.

 

VCA kan voor bedrijven fungeren als steun bij het maken van beleid en handhaven van de veiligheid. VCA is geen lijst met instructies omtrent inhoudelijke werkzaamheden. VCA wordt niet alleen in funderingswerken gehanteerd, maar in tientallen andere sectoren. VCA vertelt bedrijven dus niet hoe zij hun bedrijf moeten runnen, maar schetst een uitvoerig kader op het gebied van veiligheid en veiligheidsbeleid, zodat bedrijven de kennis en middelen krijgen om veilig werken mogelijk te maken.

VCA voor de werknemers van funderingswerken

Bedrijven kunnen zich nog zo goed inzetten voor veiligheid: wanneer medewerkers niet capabel zijn, zorgt dit alsnog voor onveilige situaties. Medewerkers van funderingswerken dienen te weten hoe zij hun werkzaamheden veilig uit moeten voeren. Door een VCA cursus te volgen en zich te certificeren, tonen zij aan over de benodigde kennis te beschikken op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

 

VCA houdt rekening met de diverse hoedanigheden en functies die medewerkers kunnen hebben. Zo is er VCA basis voor alle uitvoerende medewerkers. Deze certificering helpt medewerkers om hun werkzaamheden veilig uit te voeren. Voor leidinggevende medewerkers is er VCA VOL. Als leidinggevende dien je niet alleen zorg te dragen voor de veilige uitvoer van je eigen werkzaamheden; je bent ook medeverantwoordelijk voor de veiligheid van je team.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.