VCA in de technologische industrie

Waar met en aan techniek wordt gewerkt, lopen mensen risico. Vandaar dus dat VCA in de technologische industrie zeer relevant is. De technologische industrie heeft VCA omarmd, nadat deze in eerste instantie door meer traditionele industrieën werd toegepast. Maar ook in de technologische industrie bewijst VCA elke dag zijn waarde en zorgt dit instrument voor minder ongelukken. Want hoe technologisch industrieën ook mogen zijn: uiteindelijk draait veel nog om mensenwerk en waar mensen werken, gebeuren ongelukken.

 

Eén van de redenen waarom VCA in de technologische industrie zo belangrijk is, is omdat vooruitgang inherent is aan deze markt. Nieuwe technologieën ontstaan vrijwel dagelijks. Vernieuwing brengt kansen met zich mee, maar dit betekent ook dat bedrijven scherp moeten blijven. Wat brengen deze nieuwe technologieën aan risico met zich mee?

 

VCA is niet iets waar bedrijven dagelijks actief mee bezig zijn, maar de kennis die een VCA certificering met zich meebrengt, is wel iets waarvan dagelijks wordt geprofiteerd. Wat VCA organisaties onder andere leert, is dat veiligheid, gezondheid en milieu doorlopende ontwikkelingen zijn. Hier moet dan ook doorlopend over worden nagedacht. VCA draagt hieraan bij.

Wat betekent VCA in de technologische industrie?

Ook in de technologische industrie betekent VCA in de eerste plaats meer veiligheid. Bedrijven zijn verplicht om zorg te dragen voor goede veiligheid. In sommige bedrijven is dat lastiger dan in andere. Veel hangt namelijk af van de risico’s waarmee bedrijven te maken krijgen. Daarom is VCA de norm op het gebied van veiligheid in risicovolle sectoren. Wat risicovolle sectoren zijn, hangt vooral af van in hoeverre de risico’s een bedreiging vormen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In alle sectoren kunnen dit andere bedreigingen zijn.

 

In het geval van de technologische industrie komen bedreigingen onder andere uit het werken met machines en met gevaarlijke stoffen. Om ervoor te zorgen dat bedrijven veilige arbeidsomstandigheden creëren voor hun medewerkers, kunnen zij zich VCA laten certificeren. In de praktijk wordt VCA in de technologische industrie dan ook als verplicht beschouwd.

Goede kennis van medewerkers is cruciaal

Ook voor medewerkers is VCA in de technologische industrie cruciaal. Om ongelukken te voorkomen en veiligheid te waarborgen, dienen medewerkers over de juiste kennis te beschikken. Dankzij VCA (VCA basis voor uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor leidinggevend personeel) weten zij waar zij op moeten letten: de kennis van VCA creëert bewustzijn op het gebied van risico’s. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.