VCA in de staalbouw

Zware materialen, hoge temperaturen, krachtige voertuigen en gevaarlijke gereedschappen: het zijn slechts enkele voorbeelden waarom VCA in de staalbouw zo belangrijk is. VCA is ontstaan in de petrochemie, maar werd al snel na inwerkingtreding in 1989 een veiligheidsinstrument voor meer en meer risicovolle branches. De staalbouw was één van de branches die VCA al snel omarmden, en dat mag geen verrassing heten. Maar wat doet VCA in de staalbouw precies?

De functie van VCA in de staalbouw

De functie van VCA in de staalbouw is gelijk aan die van VCA in andere sectoren. VCA is een instrument om te zorgen voor meer veiligheid. Specifieker: om het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Dit was namelijk het voornaamste punt bij het totstandkomen van VCA. In de petrochemie vielen veel te veel ernstige en helaas ook dodelijke slachtoffers bij bedrijfsongevallen. Hoe kon dit aantal worden teruggedrongen?

 

Van medewerkers in de staalbouw mag uiteraard worden verwacht dat zij goed zijn opgeleid. Veel opleidingen zijn primair vakinhoudelijk. Ook kunnen er in vrijwel alle sectoren natuurlijk aanvullende opleidingen worden gevolgd. Vaak ook op het gebied van veiligheid. Maar hoe zit het nu precies met de basisveiligheid? Dat is de functie van VCA in de staalbouw: zorgen voor meer algehele veiligheid, ook op het gebied van gezondheid en milieu.

 

VCA in de staalbouw kan worden gezien als de basis laag. VCA biedt essentiële kennis waar alle organisaties en medewerkers die in de staalbouw werkzaam zijn, op kunnen bouwen. VCA zorgt voor kennis. Kennis die niet eens zo zeer vakinhoudelijk is, maar voornamelijk algemeen van aard. Juist daarin schuilt de kracht van VCA. VCA zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken over basisveiligheid: hoe voer ik mijn werkzaamheden uit met zo min mogelijk risico op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu?

Voor bedrijven en werknemers

Zowel voor bedrijven als werknemers is er VCA in de staalbouw. Met een VCA certificering (VCA* voor onderaannemers en VCA** voor hoofdaannemers) kunnen bedrijven aantonen dat zij begrijpen wat het inhoudt om een goede werkgever te zijn met het oog op veiligheid. Medewerkers kunnen een basis VCA certificaat of een VCA VOL certificaat halen. Het verschil tussen deze twee, zit hem in de verantwoordelijkheid van medewerkers.

 

Een VCA basiscertificaat is voor iedereen met uitvoerende werkzaamheden. Een VCA VOL certificaat is er specifiek voor leidinggevende medewerkers. Naast zorg voor de eigen veiligheid, zijn zij namelijk ook verantwoordelijk voor de veiligheid van hun team.

 

VCA in de staalbouw is inmiddels gemeengoed geworden, zodat het eigenlijk gezien kan worden als een verplichting. Je zult vrijwel geen bedrijf of medewerker vinden zonder certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »