VCA in de chemische industrie

VCA in de chemische industrie heeft behoorlijk nauwe raakvlakken met VCA in de industrie waar het allemaal begon: de petrochemie. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. Die naam maakt direct duidelijk waar VCA voor bedoeld is en toont ook aan waarom VCA in de chemische industrie zo belangrijk is. Zowel op het gebied van veiligheid als dat van gezondheid en milieu is in de chemische industrie sprake van grote risico’s.

 

VCA is tot stand gekomen om het aantal arbeidsongevallen te verminderen. Ongevallen verminderen begint met goede kennis waarborgen binnen organisaties en bij werknemers. VCA in de chemische industrie is dus geen overbodige luxe. Het is, net als in veel andere risicovolle sectoren, de norm geworden. Je zult vrijwel geen bedrijf tegenkomen in de chemische industrie dat niet VCA gecertificeerd is. Hetzelfde geldt voor medewerkers in deze sector: iedere medewerker die inhoudelijke werkzaamheden uitvoert, zal in het bezit zijn van een geldig VCA certificaat.

Hoe VCA in de chemische industrie bijdraagt aan meer veiligheid

In het verleden ontstonden te veel arbeidsongevallen door een gebrek aan kennis. Hoewel arbeidsongevallen nooit helemaal uit zijn te sluiten, zeker niet in een sector als de chemische industrie, draagt goede kennis bij aan het reduceren hiervan. VCA heeft zijn effectiviteit al dubbel en dwars bewezen.

 

In de chemische industrie worden medewerkers blootgesteld aan zo’n beetje alle mogelijke risico’s. Gevaarlijke en licht ontvlambare stoffen, zware machines, werkomgevingen waar men zeer voorzichtig moet zijn, enzovoort. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat bedrijven zorgdragen voor veilige werkomstandigheden en dat medewerkers de risico’s kennen en weten hoe zij hiermee om moeten gaan.

 

VCA in de chemische industrie is dan ook geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. Vandaar ook dat VCA hier altijd verplicht wordt gesteld. Bedrijven in de chemische industrie zullen vrijwel altijd in het bezit zijn van een VCA** certificering, of een VCA* certificering wanneer zij als onderaannemer worden ingeschakeld. Voor medewerkers geldt dat zij altijd VCA gecertificeerd zullen zijn: hetzij middels VCA basis (voor uitvoerende medewerkers), hetzij middels VCA VOL (voor leidinggevende medewerkers).

De werking in de praktijk

VCA is niet ontstaan uit de behoefte om bedrijven en medewerkers te vertellen hoe zij hun werkzaamheden moeten uitvoeren. VCA zorgt voor kennis en bewustzijn op het gebied van veiligheid en risico’s. Dat betekent dat bedrijven dankzij VCA weten waar zij op moeten letten bij het creëren van veilige, gezonde werkomstandigheden. Medewerkers zijn zich op hun beurt bewust van de risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en kunnen op die manier ervoor zorgen dat er veel minder bedrijfsongevallen plaatsvinden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.