Vanaf hoeveel decibel krijg je gehoorschade?

Harde geluiden kunnen zorgen voor gehoorschade. Maar wanneer? Vanaf hoeveel decibel krijg je gehoorschade? Gehoorschade kan je oplopen bij geluid vanaf 80 decibel.  Vanaf 120 decibel kan je je gehoor direct beschadigen. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je bent blootgesteld aan het geluid.

Een voorbeeld:

  • Bij een geluid van 80 decibel kan je 8 uur per dag veilig werken
  • Komt daar 3 decibel bij, dan geldt dit als een verdubbeling van het geluid, wat betekent dat je bij 83 decibel 4 uur per dag veilig kunt werken
  • Bij 86 decibel is dit nog maar 2 uur per dag
  • Een geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Wanneer moet ik gehoorbescherming gaan dragen?

Zodra jij je afvraagt of het misschien wijs is om gehoorbescherming te dragen, dan is dát het moment om dit ook daadwerkelijk te doen. Natuurlijk zijn er regels voor en daar vertellen wij je dadelijk meer over. Maar met je gehoor kun je eigenlijk niet voorzichtig genoeg zijn. Neem het zekere voor het onzekere. Want je hebt sneller gehoorbeschadiging dan je denkt. Bovendien is gehoorschade vaak onomkeerbaar.

Dit zijn de regels

De verplichting tot het dragen van gehoorbescherming is afhankelijk van het geluidsniveau. En dit niveau loopt stapsgewijs op. Vanaf een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel zijn werkgevers verplicht gehoorbescherming aan te bieden. Het is echter aan medewerkers zelf om te bepalen of zij hier ook gebruik van willen maken.

 

Vanaf 83 decibel is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Er mag dan per dag maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming gewerkt worden. Bedraagt het geluidsniveau 85 decibel of meer, dan is gehoorbescherming altijd verplicht.

 

Maar deze cijfers zijn gemiddelden. In een omgeving waarin normaal gesproken geen verhoogd geluidsniveau is, maar kortstondig bij bepaalde werkzaamheden een hoog geluidsniveau wordt gehaald, is het dragen van gehoorbescherming niet verplicht (maar wel aan te raden).

Wat voor soort gehoorbescherming draag je dan?

Er zijn diverse vormen van gehoorbescherming,  zoals oordoppen en oorkappen. Alle gehoorbescherming is in onze webshop te koop. Oordoppen zijn voordelig, snel en eenvoudig en bieden in veel omgevingen genoeg geluidsdemping. In echt lawaaiige omgevingen kan het echter noodzakelijk zijn om oorkappen te dragen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou