Toolboxmeeting: wat is dat?

Medewerkers met ervaring zijn er bekend mee. Maar als je net aan het werk gaat, kom je al snel in aanraking met een term die je misschien nog niet kent: een toolboxmeeting. Een toolboxmeeting, wat is dat? Het is een periodieke en wettelijk verplichte veiligheids meeting voor het bedrijf.

Hoe vaak moet je een toolboxmeeting houden?

Toolboxmeetings zijn niet in alle sectoren verplicht. In jouw sector wel? Dan moet je in elk geval minimaal vier keer per jaar een toolboxmeeting houden. Deze meetings zijn verplicht voor alle VCA-gecertificeerde bedrijven. Ben je als bedrijf VCA** gecertificeerd (hoofdaannemer), dan moet je zelfs minimaal tien keer per jaar een toolboxmeeting houden.

Een toolboxmeeting: wat is dat in de praktijk?

De theorie achter een toolboxmeeting is eenvoudig: dankzij periodieke meetings worden kennis en veiligheid vergroot. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Meerdere malen komen medewerkers dus samen om geïnformeerd te worden over een specifiek onderwerp. Een goede toolboxmeeting gaat altijd in op een bepaald veiligheidsaspect. Natuurlijk kunnen er meerdere onderwerpen worden behandeld, maar het beste resultaat krijg je met een duidelijk hoofdonderwerp. Daarmee kun je namelijk de diepte in.

 

Het beste kun je kiezen voor een onderwerp dat past bij een project waar op dat moment aan gewerkt wordt. Of dat binnenkort van start gaat. Dat maakt een toolboxmeeting niet alleen extra effectief, maar ook extra interessant. De kennis die je opdoet, pas je namelijk direct (of binnenkort) in de praktijk toe.

Wie geeft een toolboxmeeting?

Een toolboxmeeting kan verzorgd worden door een specialist vanuit de organisatie. Je kiest dan uiteraard voor iemand met alle benodigde know-how van het onderwerp. Het is echter ook mogelijk om een externe specialist in te schakelen. Dit kan soms nodig zijn, omdat bepaalde kennis of expertise binnen het bedrijf ontbreekt. Het is altijd nuttig en interessant om een spreker van buitenaf in te huren. Zo doen medewerkers nuttige nieuwe kennis op, leren zij over nieuwe onderwerpen of horen zij andere invalshoeken.

 

ARBO centrum heeft de specialisten die kunnen worden ingehuurd voor een toolboxmeeting. Zij zullen altijd zorgen voor een goede voorbereiding, een interessante en interactieve meeting en uitstekende nazorg. Interesse? Neem eens vrijblijvend contact met ons op.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.